GeschiedenisNieuws

De Wieringermeer onder water

WIERINGERMEER – In het voorjaar van 1945 trokken de geallieerden steeds verder op. Om te voorkomen dat er gevechtsvliegtuigen zouden landen in de Wieringermeerpolder, besloten de Duitsers om de hele polder onder water te zetten. Of misschien was het gewoon wraak. Op 17 april 1945 werd de IJsselmeerdijk op twee plaatsen met zware explosieven opgeblazen. Langzaam liep de polder weer onder water. De bijna 7000 bewoners hadden maar een paar uur de tijd om zichzelf, hun dieren en hun spullen in veiligheid te brengen. Het water steeg tot bijna vier meter hoog. Meer dan driekwart van de huizen en boerderijen liep zware schade op.

Hoewel de Duitsers streng verboden hadden foto’s te maken heeft een fotograaf toch kans gezien enkele opnamen te maken van de uittocht en de eerste dagen van de onderwaterzetting. Op deze foto is de Havenstraat in Middenmeer te zien, waar huisraad door de dakramen aan boord van een motorschip geladen wordt.

‘De vernielde Wieringermeerdijk.’ – [onbekend] / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 3022005
‘Boerderij Noorderdijkweg 14 op 18 april 1945; 24 uur na het opblazen van de dijk.’ – [onbekend] / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 3022552.
‘De gevolgen van de onderwaterzetting waren enorm, zoals hier te zien aan de Kolhornerweg 11 in de zomer van 1945.’ – [onbekend] / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 3022539
 

‘De Middenmeerbrug in de zomer van 1945.’ – [onbekend] / collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 3022257
Bron: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl

Laat meer zien
Back to top button