NieuwsPolitieke bijeenkomstRegionaal nieuws

Debat over zorg en armoedebeleid

WINKEL – Het Diaconaal Platform organiseert op maandag 5 maart een debat over de zorg en het armoedebeleid van de gemeente Hollands Kroon. Aanleiding voor dit debat zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen en de rol die kerken via hun eigen diaconale netwerk in de samenleving spelen.

In tegenstelling tot vele andere debatten is er gekozen voor een kleine opzet. ‘Wij zijn uitgegaan van de 2 christelijke partijen (CU en CDA), daarnaast landelijk bekende partijen (VVD en PvdA ) aangevuld met de plaatselijke partijen (SHK en LADA). Het moet nu eenmaal kleinschalig en overzichtelijk blijven voor ons als kleine, maar toch niet onbelangrijke speler in het geheel.’ zegt Klaas Muurling van het Diaconaal Platform Hollands Kroon desgevraagd.

‘Het is geenszins een debat om stemmen te werven. Het gaat louter alleen om te kijken wat wij – als mensen uit de praktijk van alle dag die ingang hebben bij vele mensen in de dorpskernen – kunnen meegeven aan de politici. En dat werkt natuurlijk ook  omgekeerd, want wij zijn geïnteresseerd wat de standpunten zijn van de partijen over zorg en armoedebeleid in Hollands Kroon.’ aldus Muurling.

Het debat vindt maandag 5 maart plaats in de Lucaskerk aan de Dorpsstraat 177 in Winkel. Naast de zes politieke partijen zijn ook WonenPlusWelzijn en St. Present aanwezig. Siep Rienstra (lid van de WMO adviesraad) zal het gesprek leiden. De bijeenkomst openbaar en de koffie klaar voor een ieder.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

19:30 uur inloop
19:45 uur opening
19:50 uur het Diaconaal Platform en het jaarverslag van het Diaconaal Noodfonds
20:00 uur korte ronde over diaconaal-maatschappelijke activiteiten van de kerken HK
20:10 uur korte speeches van vier politici
20:30 uur intermezzo
20:35 uur korte speeches van twee politici en van WonenPlusWelzijn
20:50 uur pauze en gelegenheid vragen in te leveren
21:00 uur debat onderling en met de zaal – aan de hand van vragen en stellingen
21:35 uur afronding en conclusies
21:40 uur afsluiting

Het Diaconaal Noodfonds (voortgekomen uit het Diaconaal Platform) is als zelfstandige
stichting een partner voor de gemeente Hollands Kroon, Incluzio, het wijkteam
Schulddienstverlening, WonenPlusWelzijn en Stichting Present. Het gaat om financiële hulp, persoonlijke betrokkenheid, meehelpen om de goede hulp te vinden, enzovoort. Als aanvulling op de voorzieningen van de overheid. Juist door de hulp die kerken geven, weten zij wat er speelt en heeft de kerk recht van spreken. Politiek bedrijven is geen doel van de kerk, maar opkomen voor mensen in nood past in de diaconale gezicht van de kerk.

Laat meer zien
Back to top button