Lokaal nieuwsNieuws

Zeldzame grauwe gors in Wieringermeer

‘Zeldzame grauwe gors gezien in de Wieringermeer’ – Foto: Wikipedia

WIERINGERMEER – In de polder is de zeld­za­me grau­we gors ge­sig­na­leerd. Deze vo­gel komt nau­we­lijks voor in Ne­der­land. In de Schager Courant spreekt vogelaar Peter Meijer uit Middenmeer van een heel bijzondere waarneming. ‘Er zijn nog maar en­ke­le broed­paar­tjes over in Ne­der­land. Er is hier am­per voed­sel voor ze door de schaal­ver­gro­ting en de in­ten­si­ve­ring van de land­bouw.’ Dorps­ge­noot Lau­rens van der Vaart ont­dek­te de grau­we gors toen hij als vrij­wil­li­ger op een ak­ker win­ter­vo­gels in­ven­ta­ri­seer­de.

De ontdekking van de grauwe gors heeft veel bewondering geoogst in de vogelwereld. Van der Vaart zag de vogel op maandagmorgen op een graanakker aan de Molenweg. Lau­rens van der Vaart is vrij­wil­li­ger bij agra­ri­sche na­tuur­ver­e­ni­ging Hol­lands Noor­den. In de maanden ok­to­ber tot en met maart in­ven­ta­ri­seert hij twee keer in de maand vo­gels op win­terak­kers in de Wie­rin­ger­meer.

Dit jaar heeft Hol­lands Noor­den af­ge­lo­pen voor­jaar een aan­tal win­terak­kers in de Wie­rin­ger­meer in­ge­zaaid met een spe­ci­aal meng­sel van krui­den en za­den. Met als doel om zaad­eters als gras­pie­pers en groen­lin­gen aan te trekken. ‘En dan met­een al een grau­we gors. Prach­tig! In de pro­vin­cie Gro­nin­gen is ook een win­terak­ker-pro­ject. Mis­schien dat de grau­we gors uit het noor­den komt’, aldus Van der Vaart.

Laat meer zien
Back to top button