Lokaal nieuwsNieuwsVerenigingsnieuws

VERSLAG: KVG eert tien jubilerende leden

Op de foto staand van links naar rechts: Nely Dekker, Gerie Commandeur, Mia v/d Oudenhoven, Cora Verbruggen, Mimi Brugman, Marga Smit met voor haar zittend: Marry Verheijen; allen 40 jaar lid. Zittend van links naar rechts en 50 jaar lid; Els Eurelings, Joek Zijlmans en Annie Temmerman.

WIERINGERMEER – Donderdag 8 februari hield het Katholiek Vrouwengilde Wieringermeer haar jaarvergadering. Tevreden keken de dames terug op een mooi jaar met als hoogtepunt de kerstbijeenkomst nieuwe stijl in Brink 55 te Slootdorp. Momenteel telt de vereniging 82 leden en staat een enthousiast zeskoppig bestuur aan het roer. Maar liefst 10 leden werden in het zonnetje gezet wegens langdurig lidmaatschap.

Na de verslagen en huishoudelijke punten werd er gesproken over de succesvolle handtekeningenactie tegen de opstomende digitale samenleving en de komende internationale vrouwendag op 8 maart in de Cultuurschuur. Met een laatste oproep om toch vooral in te schrijven voor de cursus rond operakenner Kees Schilder uit Volendam, was het tijd om de “mystery guest” van de avond aan te kondigen:
Gert-Jan Dekker. En toen bleef het stil, want die naam zei de dames niets.

Gert-Jan Dekker

Pas toen Rataplan genoemd werd, ging er een zucht van verlichting door de zaal. Natúúrlijk wisten ze wie hij was en ging men er eens goed voor zitten. Met veel passie en gedrevenheid sprak Gert-Jan over het fenomeen Rataplan. In 1984 min of meer toevallig ontstaan in Den Helder vanuit een schillenophaalproject en inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch bedrijf met 23 vestigingen en 36 bemande fietsenstallingen annex fietsenmakers bij de grote N.S. stations. In alle zaken zijn beheerders aangesteld die in totaal rond 900 medewerkers aansturen, veelal met een beperking, een arbeidsachterstand of een migrantenstatus.

Aangestoken door het zogenaamde ‘Rataplan-gen’ is de motivatie en de werkdrift groot en beleven de medewerkers, naast de ervaring die ze opdoen, veel plezier aan het nuttige werk dat ze met collega’s mogen doen. Daarbij ligt de nadruk op ieders talent; wat kun je juist goed. Vanuit die positieve gedachte worden ingebrachte goederen gesorteerd, opgeknapt, zo nodig gerepareerd, geprijsd en verkocht. Daarmee is een grote cirkel rond. Mensen kunnen hun overtollige spullen kwijt waardoor het milieu minder belast wordt, anderen kunnen voor een zachte prijs nog prima bruikbare spullen een tweede leven geven en de medewerkers doen veel arbeidservaring op. Met de nodige voorbeelden gaf Gert-Jan Dekker, geboren Wieringer en nu woonachtig met zijn gezin in Medemblik, zijn aandachtige publiek een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken, de financiële kant met subsidies, contacten met gemeentes, Noorderkwartier, de NS en andere kringloopwinkels. 

Na een afsluitend dankwoord door de voorzitster en een drankje met de inmiddels beroemde bitterballen van gastheer Bert, toog iedereen voldaan en met vertrouwen in de KVG toekomst huiswaarts.

Laat meer zien
Back to top button