GemeentenieuwsLokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

College stelt grondprijzen 2019 vast

HOLLANDS KROON – Ieder jaar stelt het college richtlijnen op voor het vaststellen van de grondprijzen die de gemeente Hollands Kroon hanteert. De grondprijs is afhankelijk van de functie waarvoor een bepaald stuk grond wordt verkocht. Deze functies worden in de zogenoemde ‘grondprijzenbrief’ uitgelegd. Deze brief is hier te downloaden.

Het uitgangspunt is dat de grondprijs marktconform wordt bepaald, zodat we een reële marktprijs ontvangen. Dit voorkomt dat de afnemer van de grond indirect via de grondprijs wordt gesubsidieerd. Afhankelijk van de functie hanteert de gemeente een bepaalde grondprijsmethodiek.

Door jaarlijks vast te stellen richtlijnen informeert het college de gemeenteraad en externe partijen op transparante wijze over de relevante marktontwikkelingen en het grondprijsbeleid. De richtlijnen geven het kader aan waarbinnen de grondprijsonderhandelingen plaatsvinden.

Voor specifieke gevallen kan er worden gekozen voor maatwerk. Op dat moment wordt afgeweken van de vastgestelde richtlijnen en/of prijzen. Bijvoorbeeld als een ontwikkeling niet gerealiseerd kan worden binnen de gestelde kaders, maar wel een meerwaarde oplevert voor de gemeente. Het college neemt hierover het besluit. Het college legt hierover tussentijds en achteraf verantwoording af aan de gemeenteraad.

Laat meer zien
Back to top button