Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Video: ‘Eigen rechter spelen’ onverstandig volgens strafrechtadvocaat

Foto: NHNieuws/Sam Hagens

MIDDENMEER / ALKMAAR – Vader Cornel Gorsselink plaatste een video op Facebook, waarop te zien is hoe hij een vermeend pedofiel meeneemt naar het politiebureau. Met zijn actie hoopt de Middenmeerder zijn dochters en andere kinderen te beschermen. Strafrechtadvocaat Pamela de Blieck-Willemsen raadt juist sterk af om belastend materiaal op sociale media te plaatsen, geeft zij desgevraagd aan bij onze mediapartner NH.

Volgens de advocaat van Hogeterp & Willemsen Zaandam in Zaandam, is het onverstandig iemand publiekelijk te schande te zetten. “Een veroordeling op internet kan iemand nog jaren achtervolgen, ook nadat de verdachte door een rechter is vrijgesproken.” Willemsen wijst op de risico’s die het plaatsen van online beschuldigingen met zich meebrengen: “Wanneer de persoon onschuldig blijkt, kunnen de plaatsers worden aangeklaagd wegens smaad.”

Ook wanneer de verdachte wel schuldig blijkt, kunnen online aantijgingen nadelige gevolgen hebben: “Een rechter zou kunnen besluiten strafvermindering te geven, omdat de procesgang last heeft gehad van de media.” Een verdachte wordt dan twee keer veroordeeld, zowel in de rechtszaak als door de publieke opinie.

Eigen rechter
Vader Cornel Gorsselink liet vandaag voor de camera van NH Nieuws weten dat er voor hem vrijwel niets anders meer op zit dan eigen rechter te spelen. “Dan maar op een iets minder vriendelijke manier”, zegt hij. Het zal wel moeten. Ik weet dat het stom is om te zeggen, maar dit schiet niet op.”

De politie laat weten dat er een onderzoek loopt naar André K. Zij roepen op niet voor eigen rechter te spelen en het onderzoek aan hen over te laten.

Aangifte
Willemsen benadrukt dat het belangrijk is dat de slachtoffers aangifte doen, zodat er een onderzoek gestart kan worden. Het is niet zo dat na een arrest, of burgerarrest, een verdachte altijd wordt vastgehouden. “Het kan zijn dat de verdachte naar huis wordt gestuurd, maar dat de politie wel verder gaat met het onderzoek. De verdachte kan dan op een later moment een oproep krijgen om zich te melden bij de rechter”, legt Willemsen uit.

Mochten ouders zich niet gehoord voelen, omdat de officier van justitie besluit om de verdachte niet te vervolgen, dan kunnen zij ook een “‘artikel 12 procedure” starten bij het gerechtshof. “Het hof kijkt opnieuw naar de zaak en zou kunnen besluiten alsnog tot vervolging over te gaan.”

Laat meer zien
Back to top button