Lokaal nieuwsNieuws

Reddingshond DJ uit Kreileroord zoekt naar overlevenden in Turkije

KREILEROORD – We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden na de aardbevingen in Turkije en Syrië nog op ons netvlies staan. Een ramp van ongekende omvang en één die een enorme impact heeft op 24 miljoen mensen die in het getroffen gebied wonen.

Hulp kwam ook na deze ramp snel op gang. Naast de bekende organisaties zoals het Rode Kruis werd er ook hulp aangeboden vanuit de Samenwerkende Reddingshonden Organisatie (SRO). De SRO is een overkoepelende organisatie voor diverse stichtingen die reddingshonden trainen en beschikbaar hebben voor het zoeken naar vermiste personen. De SRO deed op donderdagavond 9 februari een oproep aan haar leden en die kwam ook bij Lars en Joyce Kruithof uit Kreileroord terecht. Zij maken met hun honden DJ en Kyna deel uit van de Oger SARdogs. Dat is één van de stichtingen die valt onder de SRO. In huize Kruithof werd gekeken wat de mogelijkheden waren om met de honden af te reizen naar het noodgebied. Uiteindelijk werd besloten dat Lars samen met DJ (de Mechelse herder van Joyce) zou afreizen naar Turkije.

“Op het moment dat dat besluit is genomen komt alles in een stroomversnelling. Dan wordt er gekeken hoe we het snelste met een groep van 30 vrijwilligers en 18 honden af kunnen reizen naar Turkije. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om op zaterdag 11 februari met een lijnvlucht van Turkisch Airlines van Amsterdam naar Istanbul af te reizen. Daarna met een andere lijnvlucht naar Adana. En vervolgens werden we met helikopters naar Antakya gevlogen”, vertelt Lars over zijn indrukwekkende ervaringen.

De situatie ter plekke was heel ‘primitief’. De begeleiders en de honden werden ondergebracht nabij het plaatselijke voetbalstadion. Daar konden ze hun eigen meegebrachte tentjes opzetten. Sanitaire voorzieningen waren er niet. Dus ook op dat gebied was het behelpen. “Het was mooi om te ervaren dat er vanuit alle delen van de wereld mensen naar Turkije waren gekomen om hulp te bieden. Chinezen, Mexicanen, Senegalezen en zelfs brandweermensen uit de Oekraïne waren ter plaatse om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. We werden ingedeeld in groepen zodat we 24/7 aan de slag konden. Een groep bestond uit 3 mensen en 2 honden. Tijdens ons verblijf hebben we 47 keer kunnen verwijzen naar een plek waar mogelijk een slachtoffer lag. Als beide honden dezelfde plek hebben aangegeven is het aan de mensen van de SAR om te bepalen of het veilig genoeg is om te gaan graven. Uiteindelijk zijn er door het werk van ons team in ieder geval 10 overlevenden onder het puin vandaan gekomen en zijn er 5 slachtoffers geborgen. Van de andere 32 verwijzingen hebben we niets gehoord. Op zaterdag 18 februari keerden honden en begeleiders weer huiswaarts.”

Op de vraag wat Lars het meeste is bijgebleven antwoord hij: “De gastvrijheid en de dankbaarheid van de Turkse bevolking zowel ter plaatse als in Nederland. Bij terugkomst hebben alle begeleiders bloemen gekregen voor hun inzet. Het voelt goed dat je een steentje bij kan dragen in een situatie die zoveel leed veroorzaakt voor zoveel mensen.”

De inzet van de hulphonden gebeurt allemaal op vrijwillige basis. Daarom is men afhankelijk van donaties. Kijk voor meer informatie over de hulphonden eens op de websites: www.ogersardogs.com en
www.samenwerkendereddingshonden.eu.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button