Lokaal nieuwsNieuwsPolitiekRegionaal nieuws

Wethouders Westerkamp en Meskers stappen op

‘Wethouders Frits Westerkamp en Theo Meskers stappen op’ – Foto: Gemeente Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – De beide wethouders van Hollands Kroon hebben vandaag voor de behandeling van het besluitvormende gedeelte de handdoek in de ring geworpen. Dit gebeurde voor het besluitvormende gedeelte van de vergadering.

Eerst nam Wethouder Westerkamp het woord en informeerde de raad over de gang van zaken van de afgelopen periode. ‘Ik sta hier als een aangeslagen wethouder. Het MFA is in verschillende fases aanbesteed. Hetgeen de transparantie niet ten goede kwam. De grootste extra kostenpost kwam uit de noodlokalen voor de scholen die er gevestigd zijn. De offerte betrof € 350.000,00. Dit is mij als verantwoordelijke gemeld. Daarbij kampte Het Kroondomein met achterstallig onderhoud. De afgelopen 14 jaar is er weinig tot geen onderhoud gepleegd. Dit achterstallige onderhoud had ook op een later moment kunnen worden gedaan. Maar het mee te nemen in het proces van de  verbouwing leek kostenbesparend en logisch. De raad is op een aantal punten niet volledig en tijdig geïnformeerd. Als wethouder ben ik daarvoor bestuurlijk verantwoordelijk. Ik spreek de wens uit dat van hetgeen er is misgegaan geleerd gaat worden. Hollands Kroon heeft sinds de fusie besloten om de zaken anders te doen en in dat proces worden ook fouten gemaakt. Dit is een grote fout geweest, hopelijk kan de organisatie daarvan leren.’ aldus Wethouder Westerkamp.

Ook wethouder Meskers somde de gemaakte fouten op. Hij betreurde de gang van zaken en dan vooral de beeldvorming onder de burgers. ‘De burgers hebben het beeld gekregen dat we maar een beetje aanrommelen. En ik kan u garanderen dat dit ver bezijden de waarheid is.’ aldus Wethouder Meskers.

Opmerkelijk was dat wethouder Meskers een sneer gaf richting de adviseurs van de gemeente. ‘De adviseurs kozen niet voor loyaliteit aan het bestuur, maar voor loyaliteit aan de ambtelijke top. Hierdoor werd het college over sommige zaken niet of niet tijdig geïnformeerd. We hebben als college een aantal voorstellen gedaan om de informatiestructuur te verbeteren. Het is aan de nieuwe gemeentesecretaris om daar handen en voeten aan te geven. Ik wil me verontschuldigen voor mijn, regelmatig bekritiseerde, optimisme. Ik heb met overtuiging en veel plezier de afgelopen 6 jaar bijgedragen aan de vormgeving van Hollands Kroon. Ik wens u het beste.’, aldus wethouder Meskers.

Er ontstond nog enige onduidelijkheid of wethouder Meskers zijn functie had neergelegd omdat hij het niet als zodanig had uitgesproken. Na een schorsing, waarin de burgemeester en de fractievoorzitters een kort overleg voerden, bevestigde de burgemeester het vertrek van wethouder Meskers. ‘Wethouder Meskers werd emotioneel en heeft daarom niet duidelijk aangeven dat hij opstapt al wethouder. Hij heeft in zijn betoog echter aangegeven dat hij zijn politieke conclusies trekt.’ aldus burgemeester Jaap Nawijn.

Laat meer zien
Back to top button