Ingezonden brieven

Ingezonden brief: ‘Aanvulling op verzoek om handhaving bestemming op perceel B1’ door Ralph Koeleman

'Brief verzonden aan de gemeente Hollands Kroon'


Bij deze een aanvullend verzoek van de werkgroep ‘Red de Wieringermeer’ tot handhaving van de agrarische bestemming, nu ook van aanleg 300 meter asfaltweg en aangebrachte aarden wal midden op perceel B1 door Microsoft. Daar heeft geen wijziging van de bestemming plaats gevonden. En er is ook nog geen sprake van een aanvraag voor bouwwerkzaamheden door Microsoft op dit perceel. De gemeente meldt dat de bouwkeet op B1 mag staan, maar volgens de regels mag dat alleen direct aansluitend aan het bouwperceel van Het Venster, en dus niet midden op perceel B1. (Zie foto) Wegaanleg en aanbrengen aarden wal is nergens toegestaan.

Geachte mevrouw/mijnheer,

Bij deze willen wij enkele mogelijke misverstanden, die zouden kunnen zijn ontstaan door berichtgeving in de Schager Courant van dinsdag 15 en woensdag 16 december, uit de wereld helpen. Daarnaast hebben we nog enkele aanvullende vragen en opmerkingen om u het antwoord op ons verzoek zo helder mogelijk te kunnen laten geven.

Allereerst hebben wij in de editie van dinsdag 15 december van de Schager Courant, naar aanleiding van berichtgeving over ons verzoek tot handhaving als reactie van uw kant gelezen, dat u vindt dat er geen vergunning nodig is voor de bouwkeet, noch voor het inrichten van de bouwplaats. ‘Dit staan we ook zo in andere gevallen toe’.

Onze vraag naar aanleiding hiervan is of u hier doelt op een vergunning in het kader van de ruimtelijke ordening, of in het kader van de Omgevingswet/Milieuwetgeving/Bouwvergunning. Wij hebben u in onze mail uitdrukkelijk verzocht om handhaving van de agrarische bestemming, dus om handhaving in het kader van de ruimtelijke ordening, zoals u overtredingen van bestemmingen normaal gesproken ook handhaaft. Dit voor alle duidelijkheid.

Hierbij willen we aanvullend opmerken dat, mocht u vinden dat er vooruitlopend op de aanvang van bouwwerkzaamheden een bouwkeet op de locatie waar de werkzaamheden plaats vinden geplaatst zou mogen worden, dat volgens ons niet eerder is toegestaan dan vanaf het moment dat er een definitief besluit is genomen over de aangevraagde vergunning voor de bouw van een 2 e datacenter door Microsoft op het terrein van Het Venster. Dat is op dit moment niet het geval en het blijkt inmiddels dat het zelfs onduidelijk is of de gemeente Hollands Kroon hiervoor het Bevoegd Gezag is. Zolang dit laatste niet duidelijk is vinden wij het zeer voorbarig om de aanleg van niet alleen de bouwkeet, maar ook de aanleg van een geasfalteerde weg van 300 meter lengte en het aanbrengen van een aarden wal van ca 1,5 m hoogte op 300 meter gelegen van de grens met Het Venster toe te laten. Over de aanvang van de werkzaamheden op B1 hebben we ook nog de vraag of er melding aan u gedaan is door de betreffende uitvoerende partij over de aanvang en omvang ervan, of dat tijdig is gebeurd en in welk kader die melding gedaan is, van de Omgevingswet of van de Ruimtelijke Ordening (het bestemmingsplan). Kunt u aangeven of u betrokken bent bij de voorbereiding van deze activiteiten en zo ja, in welk verband en wat was uw rol daarbij.

Nu komen we bij onze tweede kanttekening, en wel die bij het foto-onderschrift in de Schager Courant van 16 december.

Op de foto is de betreffende ‘bouwkeet’ afgebeeld, waarbij in de tekst is opgenomen dat deze zich langs de Westlanderweg zou bevinden. Dit is echter onjuist. Deze bouwkeet is volledig gelegen langs de Cultuurweg en niet langs de Westlanderweg, waarlangs Het Venster gelegen is. Deze weg gaat iets ten noorden van het Venster over in de Cultuurweg. Pas enkele honderden meters verderop bevindt zich de bouwkeet.

Dit melden wij u, om het idee dat de bouwkeet zich in de buurt van het perceel van Het venster zou kunnen bevinden, te weerspreken. Hemelsbreed ligt het begin van de bouwkeet, digitaal gemeten, op ruim 250 m afstand van de grenssloot tussen B1 en het Venster en is daarmee dus tenminste 250 m van het Venster gelegen. (Zie bijgaande foto.).

Tot slot.
Volgens art. 2, onderdeel 20 van het Besluit Omgevingsrecht, bijlage II: 20. is een bouwkeet vrijgesteld van de vergunningplicht, als die functioneel is voor een bouwactiviteit of een tijdelijke werkzaamheid in de grond-, weg-, of waterbouw, “mits geplaatst op of in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop die werkzaamheid wordt uitgevoerd”.

De werkzaamheid heeft hier betrekking op het Venster en de vrijstelling geldt alleen maar voor het plaatsen van een bouwkeet of een andere hulpconstructie, zoals een hijskraan, heistelling of een damwand, die functioneel is voor een bouwwerk.

Dus niet voor andere constructies, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een weg of een aarden wal. Een bouwkeet die geplaatst wordt halverwege het perceel B1, lijkt ons eerder te dienen voor de bouw van een 3e datacenter van Microsoft op perceel B1, dan dat die alleen nuttig is voor de bouw van het datacenter op Het Venster.

Het plaatsen van de bouwkeet op 250 m afstand van de grens van Het Venster voldoet ons inziens in elk geval niet aan de aangehaalde voorwaarde (‘mits’), dat deze ‘in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop de werkzaamheid plaats vindt’ (Het Venster) dient te staan. Over de andere werkzaamheden, zoals het asfalteren van een weg van 300 m lengte dwars over perceel B1 en het aanbrengen van een aarden wal van 1,5 m hoog over een lengte van tenminste 100 m midden op perceel B1, hebben wij ook geen ontheffingsmogelijkheden in andere regelgeving in Nederland aangetroffen.

Vandaar dat wij u bij deze verzoeken of u ook voor deze werkzaamheden de agrarische bestemming voor perceel B1 zou willen handhaven en of u alle werkzaamheden, die te maken hebben met de aanleg van de aarden wal, de aangelegde weg en het bouwen van de bouwkeet op de huidige locatie, met onmiddellijke ingang stil zou willen – laten – leggen.

Met vriendelijke groeten,
namens de werkgroep Red de Wieringermeer,
R. Koeleman

Laat meer zien
Back to top button