Ingezonden brievenLokaal nieuwsNieuws

Ingezonden brief: ‘Verkeerde voorstelling van zaken Microsoft’ door Jan Meijles

Microsoft geeft volgens het jongste nummer van de ReddeWieringermeerbode op minstens drie punten een verkeerde voorstelling van zaken bij de aanvraag voor de bouw van haar datacenter op Het Venster bij de provincie Noord-Holland. Dat blijkt uit de zienswijze die de werkgroep Red de Wieringermeer daarvoor heeft ingediend. In haar blad gaat de werkgroep daar nader op in.

Het betreft een volgens het Amerikaanse protocol daarvoor niet geoorloofde verkorting van de maandelijkse testtijd van alle dieselgeneratoren van 30 naar 5 minuten om het effect daarvan op de stikstofdepositie in de Natura-2000 duingebieden aan de kust onder de kritische waarde te kunnen houden.

Daarnaast geeft Microsoft aan een nieuw systeem met direct koeling met buitenlucht te gaan gebruiken. Daarmee zou 14 maal zo weinig koelwater geloosd hoeven te worden. Volgens een onderzoek voor het ministerie van EZ veroorzaakt dit systeem echter corrosie in de leiding en zelfs in de servers van het datacenter. Red de Wieringermeer vraagt zich dan ook af, of dit systeem in realiteit wel zal worden toegepast.

Tot slot maakt de werkgroep bezwaar tegen het feit dat Microsoft zich zonder nadere motivering over haar rol in het eigendom van het tussenstation in deze aanvraag opeens opwerpt als wettige aanvrager voor de bouw van het elektrische tussenstation van 150 kV op Het Venster. Dat ligt pal naast hun te bouwen datacenter. Volgens de Elektriciteitswet mag alleen TenneT zo’n station als eigenaar en beheerder bouwen en exploiteren. Daarover heeft de werkgroep jurisprudentie bijgevoegd. Zij vraagt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die de aanvraag voor de provincie beoordeelt,  of zij heeft na gegaan of Microsoft wettelijk wel gerechtigd is daar een aanvraag voor in te kunnen dienen.

Onbekend is wanneer reactie van de provincie op de ingediende zienswijzen bekend wordt.

Het nieuwste exemplaar van Red de Wieringermeerbode is hier te lezen.

Jan Meijles
Red de Wieringermeer

 

 

Laat meer zien
Back to top button