GemeentenieuwsNieuws

Resultaten jongerenonderzoek naar invloed van Corona op jongeren bekend

HOLLANDS KROON – De afgelopen tijd heeft het jongerenonderzoeksteam van Hollands Kroon onderzoek gedaan naar de invloed van corona op jongeren. Jongeren in Hollands Kroon hebben behoefte aan activiteiten zoals sporttoernooien en festivals, die de gemeente organiseert. Maar vooral hebben zij behoefte aan fysiek contact met vrienden, familie en partners. Het advies van het jongerenonderzoeksteam presenteren zij op 8 juli aan burgemeester Rian van Dam en wethouder Mary van Gent. Het advies wordt uitgewerkt in een plan voor korte en lange termijn.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat jongeren vol zitten met goede ideeën. Zij willen deze ideeën graag kwijt en denken graag mee over activiteiten die de gemeente organiseert. Het onderzoek laat ook zien hoe de jongeren het beste benaderd kunnen worden met allerlei informatie. Zo krijgen zij informatie graag via social media, maar ook via e-mail of via een overzichtelijk online platform. Bekijk voor de specifieke resultaten de infographic.

Welke activiteiten willen de jongeren graag?
De jongeren hebben aangegeven het leuk te vinden als er meer activiteiten komen die terugkerend zijn. Ook hebben zij interesse in informatiedagen over schuld en inkomen, cultuur en sport en eenzaamheid en welzijn. Daarnaast vinden jongeren het leuk als er sportactiviteiten zoals toernooien maar ook festivals komen.

Samen aan de slag met het maken van een plan
Van het Rijk hebben wij geld gekregen om aan de slag te gaan met de jeugd en de gevolgen die corona op hen hebben. De resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt bij het maken en uitvoeren van een plan voor korte en lange termijn. Dit plan schrijven wij met jongerenorganisaties en een aantal jongeren. Jongerenparticipatie is namelijk één van de belangrijkste punten uit het plan. Zo worden de activiteiten voor de jongeren ook bedacht door henzelf.

Oproep aan gemeenten om activiteiten te organiseren
Corona heeft jongeren hard geraakt. Zij werden beperkt in hun bewegingsvrijheid en hebben een tijd lang onderwijs op afstand moeten volgen. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn & Sport)en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roepen gemeenten op om activiteiten voor jongeren te organiseren. Hollands Kroon heeft hierop een jongerenonderzoeksteam samengesteld. Dit team heeft onderzocht welke activiteiten jongeren van 16 t/m 27 jaar het liefst doen.

Het onderzoek
Vanaf mei tot eind juni is jongeren in Hollands Kroon gevraagd een enquête in te vullen. Ook zijn er panelgroepen gevormd en interviews afgenomen onder de jongeren. In totaal hebben 321 jongeren de enquête ingevuld en heeft het onderzoeksteam met negen jongeren gesproken. Alle resultaten zijn vergeleken met de eerdere onderzoeken in Nederland. Uiteindelijk is er een adviesrapport voor Hollands Kroon gemaakt.

Het jongerenonderzoeksteam
Het onderzoeksteam bestond uit vier personen. Projectleider Cas Knol heeft samen met Isabelle Smeele, Esmee Mathijssen en Dyara Koppel het onderzoek gedaan. Hierin stond de hoofdvraag centraal aan wat voor activiteiten de jongeren behoeften hebben en hoe de gemeente het beste de jongeren kan bereiken. De behandelde thema’s zijn: eenzaamheid & welzijn, sport & cultuur en inkomen & schuld.

Waarom dit onderzoek na vele eerdere onderzoeken?
Er zijn sinds het uitbreken van corona in Nederland al meerdere onderzoeken in het land uitgevoerd. Maar ook zijn er signalen door instanties afgegeven. Het is nog onduidelijk of deze uitkomsten en signalen ook één op één gelden voor de jongeren van de gemeente Hollands Kroon. De ene regio is de andere niet.

Laat meer zien
Back to top button