Er op uitExcursieNatuurNieuws

Steltlopers op het Wad

DEN OEVER – Zaterdagmorgen 25 mei organiseert natuurvereniging Wierhaven een vogelexcursie langs het Schor van Den Oever. De Waddenkust in mei biedt de mogelijkheid tot een van de mooiste excursies van het jaar. Vele honderdduizenden steltlopers maken gebruik van de Waddenzee als tussenstop op weg naar hun broedgebied. Na een overwintering in voornamelijk westelijk Afrika is het een flink stuk vliegen naar bijvoorbeeld de toendra’s van Noord-Rusland.

In de periode april/mei kleuren alle vogels naar hun meest mooie kleed. Het donkerrode van de Rosse Grutto’s afgezet tegen het strakke zwart-witte verenkleed van de Zilverplevier. Het is jaarlijks een genot om bij Den Oever de vele duizenden steltlopers bij hoog water een plekje te zien zoeken.

Groepen van 5000 Rosse Grutto’s, gemengd met Kanoeten, Steenlopers, Drieteenstrandlopers, Wulpen, Bonte Strandlopers, en tal van andere soorten. Hoeveel het er echt zijn blijkt pas als een jagende Slechtvalk of Bruine Kiekendief de vele vogels de lucht in jaagt. Een prachtig schouwspel boven een al even mooi wad. Het zijn unieke ervaringen die de Waddenzee ons biedt.

Het Schor van Den Oever is een hoogwatervluchtplaats die in deze periode een toptijd beleeft als het gaat om aantallen en soorten. Tijdens de wandeling staan we er bij stil en proberen we vele soorten van dichtbij te bewonderen.

Op zaterdag 25 mei 2024 start de excursie steltlopers op het Wad om 9.00 uur bij de verzamelplaats is de parkeerplaats Vissershaven aan de Havenkade in Den Oever. Aanmelden kan per e-mail bij educatie@wierhaven.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. De kosten bedragen € 2,00 (deelname voor leden en kinderen tot 18 jaar is gratis).

Laat meer zien
Back to top button