Er op uitEvenement

(G)een Wieringer Eiland Festival

WIERINGEN – Op zaterdag 13 en zondag 14 april vindt er op Wieringen een groots opgezet festival plaats. Wieringen kent een lange geschiedenis als Waddeneiland. Daar kwam in 1924 een einde aan toen de Amsteldiepdijk, ook wel genoemd korte Afsluitdijk, werd aangelegd. Dat is dus dit jaar 100 jaar geleden en daarom organiseert Cultuur binnen de Dijken een groots festival met theater, dans, muziek, zang, lezingen en veel meer. De titel van dit festival is (G)een Wieringer Eilandfestival. Op 4 locaties verspreid over heel Wieringen vinden er voorstellingen en andere optredens plaats, waaraan meer dan 100 mensen deelnemen.

De basis voor de theatervoorstellingen zijn scripts die geschreven zijn tijdens de workshops script schrijven waaraan een tiental schrijvers van Wieringen en de rest van Hollands Kroon deelnamen. Deze scripts behandelen allen vanuit een bepaald perspectief de geschiedenis voor en na de bouw van de korte afsluitdijk. Dat kan zijn het verblijf van een Duitse prins, die de boel op zijn kop zette, van Lely die mijmert over wat zijn werken hebben opgeleverd, maar het kan ook de liefde zijn die een Wieringer jongeman heeft opgevat voor een jongedame uit Van Ewijcksluis.

Daarnaast zijn er tal van optredens van Wieringers en van mensen uit Hollands Kroon en omstreken. De Wieringer Sanghers, de Wieringer Dangsers, Johan en Tineke, Petra Rotgans, Frank Ottens, het mandolineorkest Oost-Wieringen . Tessa en Dax en  lezingen van Lenneke Overmaat en Eva Vriend. Er wordt Wierings gekookt met Magda, en er is een visbakteam. Ook zijn er kraampjes van o.a. de Wieringer Boekhandel, de fluitisten van Iris Hos en komt Catrien Oden vertellen.

De vier locaties zijn het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, de Hippolytuskerk, de Nicolaaskerk Westerland en de postboot aan de haven in De Haukes. Via een mooie fietstocht van locatie naar locatie kan men van het festival genieten, er wordt ook een bus ingezet die het eiland rondrijdt. Natuurlijk kan men zich ook met de auto verplaatsen, maar niet overal zijn heel veel parkeerplaatsen, dus een fiets op de auto wordt aangeraden.

Reserveren is mogelijk via www.cultuurbinnendedijken.nl/webshop. Daar kan men een startlocatie uitkiezen en vandaar met het avontuur beginnen. Het festival wordt gehouden op zaterdag 13 en zondag 14 april van 12.30 tot 17 uur. Vanaf 11.30 kan men de gereserveerde passe-partout polsbandjes bij de locaties ophalen.

Laat meer zien
Back to top button