Er op uitExpositiesNieuws

Fototentoonstelling in oktober over verduurzaming en innovatie in de polder

WIERINGERWERF – De Wieringermeer is een polder in beweging. Er is volop verandering te bespeuren. Veranderingen die ook tot over de grenzen van deze polder merkbaar zullen zijn. Vooral de laatste 5 jaar zijn de ontwikkelingen in de Wieringermeer erg hard gegaan.

De Wieringermeer loopt voorop in Nederland en zelfs in Europa bij meerdere ontwikkelingen. Zo wordt in het windpark geëxperimenteerd met waterstofwinning door windturbines. De glastuinbouw en datacenters werken aan een gezamenlijke ondergrondse regenwateropslag zodat ze zelfvoorzienend worden in zoetwater. Al langer is er in de Wieringermeer de winning en opslag van aardwarmte, wat zich al heeft bewezen. Op dit moment wordt deze manier van warmtewinning uitgebreid. Dit zijn voorbeelden van duurzame innovaties die worden ontwikkeld op Agriport A7 en in het EWEF deel van het windpark in de Wieringermeer.

Deze ontwikkelingen versterken de bedrijven maar, zijn ook onderdeel van de verduurzaming, en tot inspiratie ver buiten de dijken van deze polder. Een duurzame toekomstmuziek, maar dan wel al zeer sterk hoorbaar.

Tegelijk is er is zoveel meer in de Wieringermeerpolder dat minder zichtbaar is en opgesloten ligt in de bedrijfsgebouwen, de infrastructuur, in hoe mensen daar samenwerken en hun kennis overdragen. Hun instelling en gezamenlijke doelstellingen, horen echt bij deze tijd. Hierbij is er oog voor het belang en noodzaak dat er goed wordt omgegaan met ‘energie’ en ‘duurzaam produceren’.

Duurzaamheid en omgeving
In de akkerbouw en glastuinbouw is er de laatste 5 jaar nog veel meer geïnnoveerd. Zo ook aan windturbines en datacenters. Deze zijn aangepast om nog efficiënter om te gaan met hun productie, rekening houdend met de vermindering van de energiebehoefte, de duurzaamheid bij de bedrijfsvoering. Opmerkelijk is ook de verbondenheid met de omgeving in bijvoorbeeld het verplaatsing van het zweefvliegveld, het ondersteunen van scholen en opleidingen en het mede realiseren van de VisKringloop.

Fotograaf Albert Stam uit Opperdoes volgde de processen meerdere jaren. Zijn inspanning heeft heel veel mooie foto’s opgeleverd die deze veranderingen in beeld brengen. De expositie in de Cultuurschuur, van 16 oktober tot 14 december vertelt het verhaal van een modern Wieringermeer die zich met Europese flair ontwikkelt tot een gebied van de toekomst.

Precisie-landbouw
Foto’s over het behoud van energie middels aardwarmte, het opzetten van een waterbank en ook de fenomenale robotisering, drone-gebruik en ICT toepassingen in de precisie-landbouw. Dit alles om milieubewust te telen. Innovatie om bewuster om te gaan met de omgeving – van groot belang om perspectief te bieden voor de toekomst in ‘onze Wieringermeer’ – komt in deze fototentoonstelling in volle breedte aan bod. Tevens is er een fotoboek te koop van fotograaf Albert Stam, waarin de innovatie in de polder naar duurzaamheid en milieubehoud wordt uitgelegd en in beeld gebracht.

Cultuurschuur, Loggersplein 1 Wieringerwerf, 16 oktober tot 14 december op werkdagen open vanaf 8.00 tot 21.00 uur. In het weekend is dit 10.00 tot 16.00 uur.

Laat meer zien
Back to top button