GemeentenieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Vuurwerk: veiligheid en overlast

HOLLANDS KROON – De feestdagen en het nieuwe jaar staan voor de deur. Veel inwoners van Hollands Kroon vieren oud & nieuw graag met vuurwerk. Uiteraard wil de gemeente een feestelijke en veilige jaarwisseling. Daarom wordt er weer extra handhaving ingezet om te zorgen voor zo min mogelijk vuurwerkoverlast.

Meld vuurwerkoverlast anoniem via Fixi!
Zonder uw meldingen kunnen de BOA’s en de politie niet handhaven. Help en meld vuurwerkoverlast via Fixi. Dat kan anoniem. Uw meldingen zijn nodig om in kaart te brengen op welke plekken in de gemeente vaker sprake is van vuurwerkoverlast. Daar gaan de BOA’s en politie actief handhaven. Alleen op deze manier kunnen ze vuurwerkoverlast aanpakken.

De BOA’s en politie gaan niet op een enkele melding af. De overlastgevers zijn dan vaak al gevlogen. Omdat de prioriteit van de BOA’s bij het handhaven op vuurwerkoverlast ligt, krijgt u niet altijd een terugkoppeling op uw melding. Denk daarom niet: het heeft toch geen zin om te melden. Dat heeft het absoluut wel! Zonder meldingen, kan er niet effectief gehandhaafd worden.

In december ligt de prioriteit van onze BOA’s op het handhaven van vuurwerkoverlast. Hierdoor kan het zijn dat een reactie op andere Fixi-meldingen langer op zich laat wachten. Heeft u informatie over handel en/of opslag van verboden vuurwerk? Meld dit bij de politie via 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Heeft u geen internet en wilt u vuurwerkoverlast melden?
Bel naar ons via 088 321 5000 en geef uw melding aan de gemeente door.

Waar & wanneer mag u vuurwerk afsteken
Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Ook komend oud & nieuw stelt Hollands Kroon geen vuurwerkvrije zones in. Zij vragen u wel: steek geen vuurwerk af in de nabijheid van een dierentuin, hertenkamp of dierenopvang. De dieren ervaren hiervan veel stress. Het is niet toegestaan om (illegaal) vuurwerk in de dagen voor en na oud & nieuw af te steken.

Steek vuurwerk veilig af
Ieder jaar zijn er helaas ongelukken met vuurwerk. Onjuist gebruik van vuurwerk kan leiden tot verwondingen, brandwonden en in sommige gevallen zelfs tot blijvend letsel. Daarom is het van groot belang om veilig en verantwoordelijk om te gaan met vuurwerk.

Verantwoordelijkheid van ouder/verzorger
Vuurwerk heeft de nodige aantrekkingskracht op kinderen. Bij meldingen van vuurwerkoverlast blijkt vrijwel altijd dat de daders minderjarige kinderen zijn. Als ouder/verzorger heeft u de verantwoordelijkheid dat uw kind de regels voor het gebruik van vuurwerk naleeft. Alle ouders/verzorgers van kinderen die afgelopen jaar 12 zijn geworden en in Hollands kroon wonen, krijgen komende week een brief hierover.

Alle informatie over vuurwerk & carbid schieten op de website van de gemeente
Op onderstaande link staat alle informatie over het kopen en afsteken van vuurwerk. Daar is ook informatie te vinden over het carbid schieten (helemaal onderaan). Lees verder op de gemeentelijke website.

Laat meer zien
Back to top button