NieuwsRegionaal nieuws

Theatervoorstellingen in het Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND – In september en oktober wordt het bezoekerscentrum van het Kazemattenmuseum omgetoverd tot theater. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 september speelt de voorstelling Holocaust-Hollywood en op 23 en 24 oktober a.s. de muziektheatervoorstelling Sperrgebiet!.

Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber

Deze voorstelling vertelt op indringende wijze over het leven van schrijfster Ilse Weber en de kinderen in haar leven. Deze Joodse vrouw van Duits-Tsjechische afkomst, schreef kinderboeken, hoorspelen en prachtige gedichten. De Duitstalige gedichten die ze in het geheim schreef in het model-getto Theresienstadt, waren voor veel gevangenen een baken van hoop en hebben op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd. Ze vormen 75 jaar later de basis voor deze aangrijpende, meertalige muzikale theatervoorstelling met Inez Timmer en Tseard Nauta. Deze beide artiesten combineren moeiteloos hun zang-, acteer- en muzikale kwaliteiten en maken ‘Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber’, een voorstelling om nooit meer te vergeten.

De voorstellingen zijn te zien op vrijdag 24 en zaterdag 25 september a.s. in het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand. De aanvang is 20.00 uur en de voorstelling, inclusief nagesprek duurt 1,5 uur. Kaarten kosten € 15,00 p.p. en kunnen worden besteld via de website van het Kazemattenmuseum.

Sperrgebiet! Atlantikwall in het Waddengebied
De muziektheatervoorstelling Sperrgebiet! Is bedacht om de herinnering levend te houden van de impact van de Atlantikwall in het Waddenkustgebied. En om stil te staan bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en we sindsdien in vrijheid leven.

De voorstelling Sperrgebiet! is een beeldende muziektheatervoorstelling die een verhaal vertelt over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in het Waddengebied. De voorstelling roept vragen op, zoals: Hoe ver weg is de oorlog eigenlijk? Welke beelden heb je bij oorlog? Wat als een geschiedenis je een leven lang blijft volgen? Wie moet straks het verhaal vertellen? En waarom moet het verhaal blijvend verteld worden?

Geen ver-van-mijn-bed verhaal
In de voorstelling keert oorlogsjournalist Jos samen met zijn Syrische vriend Kerim terug naar zijn geboortegrond: het Waddengebied. De moeder van Jos is overleden en het ouderlijk huis moet worden ontruimd. Kerim en Jos hebben elkaar ontmoet in Syrië. Zij willen elkaars geschiedenis leren kennen. Nu is het moment. En hoe meer laatjes zij samen leeghalen, hoe meer Jos zich realiseert dat hij veel weet over alle brandhaarden in de wereld, maar weinig  van de geschiedenis van de oorlog van zijn moeder. Hij komt beelden tegen van getuigen over het  tijdelijk stoppen van de Blitzkrieg in Kornwerderzand, de bombardementen op Den Helder, luchtgevechten met alle gevolgen van dien, de bouw van de Atlantikwall, de Russenoorlog op Texel, de laatste zware gevechten bij Termunten, het uitblijven van de bevrijding. Samen met Kerim gaat hij op zoek naar betekenis.

Met beeldmateriaal uit 40-45 in combinatie met soulzangeres Monique de Meza en de ervaringen van Karim wordt met de voorstelling een beeld van de oorlog geschetst die dichterbij is dan je denkt. De acteurs zijn Jos van Venrooij en Kerim Shayeah. Te zien in het Kazemattenmuseum op 23 en 24 oktober a.s.  Starttijden: 11.30- 13.00- 14.30- 16.00 uur. Duur van de voorstelling is 50 minuten inclusief nagesprek met de makers.

Je betaalt de gewone entree voor het Kazemattenmuseum + € 4,00 voor de voorstelling. Kaarten kunnen vanaf 28 september worden besteld via de website van het Kazemattenmuseum.

 

Laat meer zien
Back to top button