Er op uitLezingNieuwsRegionaal nieuws

Lezing over beïnvloeding en propaganda op 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP – Gerard Groeneveld vertelt over zijn boek ‘Hitlers jongste hoop. Nazipropaganda voor de jeugd. Hoe het nationaalsocialisme de jeugd inpalmde voor haar idealen.’ Vooraf vertelt Anita Blijdorp over Alkmaarder Melchert Schuurman, componist van muziek waarmee bijeenkomsten van o.a. de Nationale Jeugdstorm (NJS, 1934-1945), werden opgeluisterd. De NJS was de  jongerenbeweging van de NSB, tegenhanger van de verboden scouting.

Studenten van de IPabo vertellen hoe zij anno 2024 voorbereid worden op het lesgeven over democratie, mensenrechten, herkennen van discriminatie en anti-semitisme.

Thema: propaganda, nepnieuws, fake history toen en nu
Propaganda was in de jaren dertig, veertig voor nationaalsocialisten cruciaal om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. Foto’s en illustraties in onderwijsmateriaal leverden in Hitler Duitsland een belangrijke bijdrage aan die bezieling. Kinderen en jongeren werden in de jaren dertig en veertig  op geraffineerde wijze beïnvloed via beelden. Net zoals in onze tijd en vooral via sociale media er sprake is van beïnvloeding, nepnieuws of propaganda.

De entree bedraagt € 5,00 inclusief een consumptie. Aanmelden, kijk op https://www.joodswerkdorpwieringermeer.nl/nieuws–en-activiteiten/  Aanvang van de lezing is om 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uur). Rond 15.45 uur zal de middag eindigen. De bijeenkomst vindt plaats in Dorpshuis Prins Maurits aan de Dorpsstraat 81 in Nieuwe Niedorp.

Laat meer zien
Back to top button