NieuwsRegionaal nieuws

Energie besparen en comfortabeler wonen in Hollands Kroon

REGIO – In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. Dat is noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Voor veel huishoudens is het verduurzamen van de woning een te grote investering. Gelukkig zijn er verschillende leningen en subsidies beschikbaar die woningeigenaren hierbij kunnen helpen.

Isolatie basis van duurzaam wonen
De gemiddelde energierekening van een huishouden in Hollands Kroon is €1690,00 per jaar. Daarvan gaat 61 procent op aan gas en 37 procent aan stroom. Huishoudens kunnen op verschillende manieren besparen op de
energierekening. Allereerst door te kiezen voor goedkope energie. Daarnaast kunnen mensen flink veel op energie besparen door de woning goed te isoleren. Dat komt omdat er dan een stuk minder gestookt hoeft te worden om de woning aangenaam te houden. Vooral spouwmuurisolatie levert snel resultaat op. Vaak zijn deze werkzaamheden binnen een dag uitgevoerd en kost het relatief weinig. Woningeigenaren verdienen de investering vaak al binnen drie jaar terug omdat zij gemiddeld € 650,00 op de energierekening besparen. Ook is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk om uiteindelijk aardgasvrij te kunnen wonen.

Overstappen op duurzaam verwarmen
Hollands Kroon moet in 2021 een plan klaar hebben om van aardgas over te schakelen op duurzaam verwarmen. Dat is uiteraard een enorme operatie. In deze gemeente staan 20.000 huizen. Dat betekent dat er 670 per jaar moeten overschakelen op groene warmte. Er zijn hiervoor verschillende opties beschikbaar. Bijvoorbeeld de woningen aansluiten op een warmtenet of de verwarming individueel regelen met een warmtepomp. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om over te schakelen op schone gassen. Woningeigenaren hoeven niet per se op deze plannen te wachten. Als er een warmtenet komt, dan zal het nog zeker tien jaar duren voordat huishoudens
hierop kunnen worden aangesloten.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Woningeigenaren (waaronder VVE’s) kunnen subsidie aanvragen als zij investeren in een zonneboiler of warmtepomp. De isolatiesubsidie voor particulieren (SEEH) valt sinds 2021 onder de ISDE. Dat betekent dat mensen die minimaal twee isolatiemaatregelen laten treffen hiervoor een tegemoetkoming van de overheid kunnen krijgen. Het gaat dan om de volgende maatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en/of hoogrendementsglas. Deze regeling loopt tot en met 2030.

Energiebespaarlening
Woningeigenaren die niet voldoende spaargeld hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen, kunnen hiervoor een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Mensen kunnen maximaal €25.000,00 lenen (en € 65.000,00 voor energie neutrale woningen) om de woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld met  zonnepanelen, een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners kan de besparing op de energierekening voldoende zijn om de maandelijkse kosten van de lening te dekken.

Laat meer zien
Back to top button