GemeentenieuwsNieuwsPolitiek

Hollands Kroon maakt stappen op gebied van duurzaamheid

HOLLANDS KROON – Hollands Kroon maakt stappen op het gebied van duurzaamheid. Afgelopen week werd bekend dat in onze gemeente maar liefst 27% van het potentiële bedrijfsdakoppervlak wordt benut voor zonne-energie. Daarmee staat men landelijk op de derde plaats en nummer één in Noord-Holland. Bijna op het zelfde moment maakte Bouwend Nederland bekend dat Hollands Kroon landelijk op een derde plaats staat als het gaat om duurzaam aanbesteden. De gemeente moest alleen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Amersfoort voor zich dulden.

Wethouder Theo Meskers is opgetogen over de resultaten. ‘Ik beschouw het als een compliment aan het ondernemerschap, dat bedrijven in Hollands Kroon qua duurzaamheid aan de dag leggen. Samen met het inkoopbeleid van ons als gemeente zet dat echt zoden aan de dijk. Er gaat nog meer gebeuren want met de diverse bedrijvenverenigingen in Hollands Kroon kijken we momenteel naar collectieve projecten rond zon op daken.’

Landelijk gebeurt er veel omtrent het onderwerp duurzaamheid. Hollands Kroon beschouwt duurzaamheid als een leidend en verbindend principe. De markt voor duurzaamheid groeit, en men faciliteert waar men kan. In samenwerking met bedrijven, inwoners en andere maatschappelijke organisaties heeft de gemeente daarom kleine successen behaald.

In Nederland staan ongeveer 37.000 panden die mogelijk geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Op dit moment is 93,5% daarvan nog onbenut. Dit is een gemiste kans, want zonnepanelen op het dakoppervlak bieden een oplossing om zonder al te grote ruimtelijke ingrepen, hernieuwbare energie op te wekken.

Op basis van een benchmark van bureau OverMorgen blijkt dat in Hollands Kroon maar liefst 27% van het potentiële dakoppervlak gebruikt wordt om energie op te wekken door middel van de zon. Dit maakt Hollands Kroon, op Schiermonnikoog en Vlieland na, de gemeente met het hoogste percentage dat het dakoppervlak benut. Een mooie stap naar een duurzamere gemeente!

 

Laat meer zien
Back to top button