Lokaal nieuwsNieuws

Nieuwe herdenkingsplek bij ‘Gat in de dijk’

‘Monument Gat in de dijk’- Foto en artikel NHNieuws / Matthijs Gemmink

WIERINGERMEER – Bij het ‘Gat in de Dijk’, de plek waar op 17 april 1945 de dijk werd opgeblazen door de Duitsers, komt een nieuwe uitkijkpost. Het monument dat nu al bij de plek staat wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe plek.

De Duitse bezetter blies op 17 april 1945, terwijl de geallieerden steeds dichterbij kwamen, op twee plaatsen de dijk op. Een besluit met grote gevolgen. Binnen twee dagen was de volledige Wieringermeer onder water gelopen. De 7000 bewoners waren van tevoren gewaarschuwd en met hun hele hebben en houden vertrokken.

Op de plek langs het IJsselmeer kun je een deel van die oude, opgeblazen dijk nog goed zien. Aan het eind van die dijk komt straks een uitkijkpost te staan met een vogelscherm zodat de dieren niet worden gestoord. Door het kolkende water dat destijds door de opening stroomde, zijn twee grote gaten, ‘wielen’, ontstaan die nu een natuurgebied vormen.

‘Sfeerimpressie van herdenkingsplek bij ‘het gat in de dijk’ – Gemeente Hollands Kroon

Door de onderwaterzetting en een stevige voorjaarsstorm gingen boerderijen, schuren en andere gebouwen tegen de vlakte. Al snel na de Duitse overgave werd begonnen met het leegpompen van het gebied. In december 1945 was de polder weer droog maar het duurde tot in de jaren ’50 tot alle gebouwen weer waren opgebouwd.

Komend jaar is het 75 jaar geleden dat de dijk werd opgeblazen. Het is dan ook de bedoeling dat op 17 april de nieuwe uitkijkpost gereed is en dat het oude monument opgeknapt op zijn nieuwe plek staat. Het project is een samenwerking van het Historische Genootschap Wieringermeer, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap.

Laat meer zien
Back to top button