Lokaal nieuwsNieuws

Natuurvriendelijk bosbeheer in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – De komende jaren gaat de gemeente Hollands Kroon de bosplantsoenen natuurvriendelijk verzorgen. In de gemeente zijn meerdere bosplantsoenen. Dit zijn plantsoenen waar verschillende bomen en struiken staan. Samen geven zij het beeld van een ‘bosje’. Natuurlijkvriendelijk beheer vergroot de biodiversiteit. Dit zijn de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. Zo krijgen meer insecten en andere dieren een plekje in onze natuur. Hier wordt stap voor stap mee aan de slag gegaan.

Wat gaat de gemeente doen?
Maar hoe werkt dat dan, dat natuurvriendelijk beheren? Onder andere door bepaalde heesters te verwijderen. Hierdoor krijgen inheemse soorten kans om te groeien. Denk aan ‘Look-zonder-look.’ Van de bloemen van deze plant kunnen bijen en vlinders eten. Maar denk ook aan het snoeien van bomen op verschillende hoogtes zodat verschillende insecten en vogels er fijn kunnen leven. Op afbeelding onderaan vindt u alle natuurvriendelijke mogelijkheden die worden toegepast.

Ga zelf ook aan de slag!
Heeft u zelf bosjes of windsingels op uw terrein? En wilt u de natuur een handje helpen? Maak dan zelf een natuurlijke bosrand! Hier een aantal tips:

  • De bosrand ligt het liefst op het zuiden, zodat er veel zon op schijnt.
  • Snoei flinke gaten in de beplanting. Ongeveer drie meter diep bij zes meter breed. Laat de planten op de kale grond groeien en bloeien. Het soort planten wat groeit, hangt af van de plek. Alle planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, zijn goed voor de biodiversiteit.
  • Wilt u voorkomen dat planten door uw tuin zaaien? Dan kunt u ze voor het zaaien afknippen.
  • Zorg ervoor dat uw bosje/windsingel veel structuurvariatie heeft. Dit betekent dat er verschillende soorten planten en bomen zijn. Heeft u veel ruimte? Kies dan voor een kruiden-struiken-bomen opbouw.
    Het snoeiafval kunt opstapelen in het bosje. Dieren schuilen hier graag, of maken een nest.

Wist u dat?
De paardenbloem is één van de beste planten voor bijen en vlinders. Ze komen namelijk overal voor en bloeien het hele jaar door, met een piek in het voorjaar. En juist dan hebben bijen en vlinders het meeste stuifmeel en nectar nodig. Een mooie aanwinst voor uw tuin.

Laat meer zien
Back to top button