Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Mooie kerst Hollands Kroon: ’Het gaat om de beleving, niet om de grootte van het pakket’

HOLLANDS KROON – Met een klein gebaar wordt de kerst voor honderd inwoners van Hollands Kroon heel bijzonder. Dat is in basis waar ‘Mooie kerst Hollands Kroon’ zich sterk voor maakt. Wat vijf jaar geleden begon met een klein oproepje op Facebook is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie.

Mooie kerst Hollands Kroon ontstond uit een noodkreet. Erna Ooms hoorde van een vriendin, die een tijdje thuisloos was geweest, dat ze rond de kerstdagen hel gevoel had gemist dat er iemand aan haar dacht. En daaraan koppelde de vriendin meteen de vraag kan jij daar niet iets aan doen. Een oproep werd op Facebook geplaatst en Erna vond in Antoinette Kloosterman een gelijkgestemde die met haar het avontuur wel aan wilde gaan. In het eerste jaar werden er 75 pakketten bezorgd bij mensen die een steuntje in de rug goed konden gebruiken. In het eerste lustrumjaar worden er 100 pakketten rondgebracht.

‘De boodschap achter de pakketten is heel simpel, denk aan de ander en heb de ander lief. In elke buurt of straat is wel iemand die het wat moeilijker heeft. Dit kan met eenzaamheid, ziekte of bijvoorbeeld financiële problemen te maken hebben. Hierdoor ontstaat vaak een achterstand op sociaal gebied. Mensen zonderen zich af met als gevolg een sociaal isolement. Hoe mooi is het dan om dat te doorbreken met een klein beetje warmte en liefde’ zegt Erna Ooms.

‘We proberen de pakketten altijd een persoonlijk tintje te geven. Bij de aanmelding via onze website worden er ook een paar vragen gesteld over bijvoorbeeld gezinssamenstelling en hobby’s. op die manier kan je de pakketten proberen net iets persoonlijker te maken. In voorgaande jaren benaderden we de winkeliers in Hollands Kroon voor een bijdrage, dit jaar hebben we besloten om de vraag voor spullen uit te zetten naar de inwoners van Hollands Kroon. Aan de hand van de lijstjes die we hebben vragen we via onze Facebookpagina wie er wat kan doneren. En dat loopt al best aardig. Ook de scholen doen dit jaar mee. Op een aantal scholen staan inzameldozen voor spullen en sommige klassen maken knutselwerkjes voor in de pakketten. Want zeg nou zelf wat is er mooier dan iets wat met liefde gemaakt is’, verteld Antoinette met een lach op haar gezicht.

Het mooie van de pakketten is dat het anoniem wordt afgegeven. Er zit alleen een klein kaartje van Mooie kerst Hollands Kroon bij. Men weet niet van wie het komt en daar doen de dames ook geen uitspraken over. ‘De ontvangers van de pakketten kunnen via het inschrijfformulier worden aangemeld. Stelregel is dat er per persoon maar één iemand aangemeld kan worden. Iemand die voorgaande jaren al een pakket heeft ontvangen plaatsen we op de reservelijst. We willen met ons initiatief zoveel mogelijk mensen bereiken en daarvoor is roulatie van belang. En tot slot is het van belang dat een ander je aanmeldt, jezelf aanmelden mag niet’ aldus Erna over de weinige spelregels die hun initiatief kent.

Naast de kerstpakketten zijn de dames ook begonnen met een nieuw initiatief. Voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben organiseren ze verrassingen. En ook dit gebeurt allemaal met een dichte portemonnee. ‘Vorig jaar hadden we een familie waarvan de vader niet lang meer te leven had. Een grote wens was om nog een keer iets samen te doen met het gezin. Wij hebben een heel dagprogramma voor ze bedacht. ‘s Morgens kwam er een kapper die er voor zorgde dat iedereen er spik en span uitzag. Daarna is men met een fotograaf voor een fotoshoot naar de vlindertuin gegaan. En tot slot zijn ze bij een plaatselijk restaurant met het gezin wezen eten. Het gezin had een geweldige dag en een prachtige herinnering. En iedereen werkte belangeloos mee. En juist dat maakt het zo mooi’, zegt Antoinette.

Het zijn vaak kleine dingen, bijvoorbeeld vrijkaartjes voor concerten of gewoon iemand blij maken met een kleine dienst. Stel jij hebt een mooie sportauto en iemand uit het netwerk is gek van auto’s, dan kan het een mooie match zijn dat die twee aan elkaar worden gekoppeld en er op die manier iemand blij wordt gemaakt. Een simpel rondje rijden met een auto kan soms al een verschil maken. Erna en Antoinette willen door het jaar heen meer mensen gelukkig maken en een warm gevoel geven. Alle diensten zijn daarom welkom. ‘Als mensen diensten aanbieden kunnen wij kijken wie we daar blij mee kunnen maken’ zegt Erna.

Inmiddels is er een grote groep rondom de twee initiatiefnemers heen gekomen. ‘Wij prijzen ons gelukkig met een fijne groep mensen die ons helpen met de activiteiten. Zonder hun hulp zouden wij het niet redden’ klinkt in harmonie uit de monden van beide dames. Wie in contact wil komen met de dames doet er verstandig aan om zich even aan te melden bij de Facebookgroep Mooie kerst Hollands Kroon. Daar worden ook de oproepen geplaatst voor producten, diensten en contacten. Aanmelden van mensen voor pakketten kan via de website https://www.dezonnehoeve.net/mooiekersthollandskroon.html .

Laat meer zien
Back to top button