Lokaal nieuwsNieuws

Fietsclub De Tweede Helft ontdekt historische parel in Abbekerk

WIERINGERWERF – Afgelopen week heeft fietsclub De Tweede Helft een verrassende en leerzame rit gemaakt buiten de grenzen van gemeente Hollands Kroon. Met prachtig weer en een heerlijk briesje fietsten de leden naar het pittoreske Abbekerk, waar ze een bijzondere historische plek ontdekten.

Abbekerk, een dorp met een rijke geschiedenis, herbergt het indrukwekkende Regthuys. Dit gebouw, dat dateert uit 1584, diende ooit als rechtsgebouw voor de omliggende plaatsen Lambertschaag, Midwoud, Twisk en Abbekerk, die in 1414 stadsrechten kregen van de Hollandse graaf Willem VI. Deze stadsrechten kwamen echter ten einde tijdens de Franse overheersing van 1795 tot 1813.

Het Regthuys herbergde destijds een rechtbank en een kerker en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder die van gemeentehuis. Na ingrijpende verbouwingen tussen 1795 en 1830, fungeert het nu als een prachtig museum met een schat aan historische voorwerpen uit de omgeving.

De leden van De Tweede Helft waren aangenaam verrast door het historische belang van het Regthuys in Abbekerk. Na een interessante rondleiding door het museum, werd de fietstocht afgesloten met een welverdiende pauze. In het dorpshuis genoten de fietsers van koffie, thee en een heerlijke plak cake, wat zorgde voor een gezellige afsluiting van een geslaagde dag.

Het zonnige weer en de verfrissende wind maakten de rit extra aangenaam. De fietsclub kijkt terug op een geslaagde uitstap en kijkt uit naar de volgende ontdekkingstocht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button