Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kaasjeskruid’ (225)

In onze tuin groeit een grote plant. Welke soort kan dit zijn? Hoe is deze in de tuin gekomen? Dit laatste kan ik wel bedenken. Vogels kunnen de zaden ervan verspreiden of misschien heb ik wel eens wat zaad gestrooid en kwam het daardoor? Afgelopen maandag zaten er bloemen aan de plant en ik kon de soort determineren: Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris). Hoe kun je ‘kaas’ in relatie brengen met deze plant?

Eerst maar eens zoeken naar de familienaam: Malva. Het blijkt dat deze naam uit het Grieks stamt en afgeleid is van malasso dat week maken aanduid. De plant beschikt over veel plantenslijm. In de Middeleeuwen werd dit kruid als geneeskrachtig gebruikt en daardoor stonden deze planten in de hoven van adellijke lieden. Dat verklaart dan weer de geslachtsnaam: sylverstris: bosbewonend.

Bij ons komt deze plant voor langs dijken en wegen. De eerste keer dat ik de plant zag was aan de Diemerzeedijk bij Amsterdam langs het Amsterdam-Rijnkanaal (We noemden dit deel  toen Merwedekanaal). Als je de zaden bekijkt dan zijn deze rond zoals kazen en dat verklaart de Nederlandse naam. In Limburg is er ook een andere naam voor de soort ‘Hemdeknoopje’.

Dat men in Friesland het ‘Kerkhofbloem’ noemt, komt mogelijk doordat men lang geleden deze plant op graven van vrienden en familie plaatste. De Romein Plinius schreef dat deze plant geneeskrachtige sappen had. Het zou geboorte bevorderend zijn. Hier vind ik het een mooie plant. De foto is door de auteur op 24 mei 2024 in onze tuin in Middenmeer gemaakt.

Foto Peter C. Meijer./ Het is goed te zien dat de zaden op ronde kazen lijken.
Foto: Peter C. Meijer

 

 

 

 

Laat meer zien
Back to top button