Lokaal nieuwsNatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Dansende insecten’ (223)

Door middel van deze column wil ik interesse opwekken voor de biodiversiteit in onze directe omgeving. De afgelopen tijd fotografeerde ik een mug en een vlieg. Deze laatste wist ik nog niet dat deze bij de orde van de ‘Tweevleugeligen’ hoorde en binnen deze orde tot de Onderorde vliegen en verder tot de Superfamilie Dansvliegen en wel het geslacht (genus: Genus: Rhamphomyia).

Op Wikipedia lees ik dat deze groep in België en Nederland uit 200 soorten bestaat. Het is dus niet zo gek dat het beestje op onze auto voor mij niet direct te determineren was. Dat is anders met de muggen die op ons raam aan de buitenkant is gaan zitten. Ik wil er een foto van maken, maar dat is niet gemakkelijk want in het raam spiegelt de fotograaf en de mug komt niet op het plaatje. Toch lukte het mij in de eerste week van mei.

Hoe heet deze mug inde wetenschap? Ook hier blijken heel veel soorten te zijn. Mijn waardering voor de taxonomen (degenen die uitzoeken bij welke familie een soort hoort) groeit tot grote hoogte. Ik merk dat de mug die ik gevangen heb een Dansmug is. In de winter ken ik deze soort, want ze ‘dansen’ boven de heg, maar nu herken ik deze gevangen mug niet als deze soort en u zult dit begrijpen als u dit op Wikipedia opzoekt. Ze horen tot de familie: Chironomidae.

Deze soort voedt zich niet met bloed van de mens of diersoorten. Ze zijn voedsel voor veel andere dieren, zoals voor insectenetende vogels als de Huiszwaluw. De vervelende soort die ’s nachts rondom ons oor kan zoemen en bloed zuigt uit ons, is de steekmug. Het is opletten of de Tijger mug, de Aziatische Steekmug of de Malariamug in onze omgeving is.

Dit keer twee foto’s. Beide genomen door de auteur bij ons huis of op de deur van de auto (half april).

‘Dansmug’- Foto: Peter C. Meijer
‘Rhamphomya’- Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button