DierennieuwsLokaal nieuwsNieuws

Drie zeldzame vogelsoorten gespot in de Wieringermeer

‘De Humes Bladkoning is gezien in Wieringerwerf. Enkele dagen ervoor werd een soortgenoot ook al gezien in St Oedenrode.’ Foto: Peter van Tuil

WIERINGERMEER – Het jaar 2019 begint goed voor de vogelaars in Hollands Kroon. De afgelopen dagen werden er drie soorten gespot in de Wieringermeer. Allereerst de Humes Bladkoning aan de Ir. Krijnstraat in Wieringerwerf. Een volger van De Meerpeen meldde ons vrijdagavond al dat het een drukte van belang was van vogelaars op de buurt.

Vogelaar Robert Schouw nam de Humes Bladkoning voor het eerst waar op vrijdag rond 12.15 uur. Het betreft slechts 1 exemplaar die zich in de naaldbomen begeeft en regelmatig roept valt te lezen op de pagina van Dutch Bird Alerts. Vele vogelaars namen een kijkje.

‘Zeldzame Grauwe Gors gezien in de Wieringermeer’ – Foto: Wikipedia

Op zaterdag konden ze na een bezoekje aan de Ir. Krijnstraat meteen door naar de werkhaven van De Oude Zeug. Daar werden om 11.32 uur door Peter Jongejans drie grauwe gorsen gespot. ‘3 exemplaren opvliegend. Vloog er 1 op, goed in de scoop kunnen zien, dikke gorsachtige, vloog noordwaarts en daar sloten de andere 2 aan, vlogen stukje verder en landen bij sloot met riet.’ aldus de reportage van Peter Jongejans. De grauwe gors werd al eerder waargenomen in de polder.

‘De Buffelkopeend in Den Oever 2018’ – Foto: Fred Visscher

Bij gemaal Leemans spotte Pierre van der Wielen een Buffelkopeend. Ook deze werd op zaterdag ontdekt rond 13.20 uur. Op 8 januari 2018 werd de Buffelkopeend ook al waargenomen in Den Oever. Het jaar begint dus goed voor de vogelaars. Drie zeldzame soorten binnen een straal van circa 5 kilometer.

Laat meer zien
Back to top button