GemeentenieuwsLokaal nieuwsNatuurNieuws

Bewustwordingscampagne ‘Rij niet te wild’ van start rondom Robbenoord- en Dijkgatbos

WIERINGERMEER – De winter komt er weer aan. Dit is de tijd waarin de vaker reeën worden aangereden op de Noorderdijkweg en Sluitgatweg. Het wordt eerder donker en er is minder voedsel voor de dieren in het Robbenoordbos en Dijkgatbos. Ze gaan verder op zoek naar eten en steken dan regelmatig de weg over. Dit zorgt niet alleen voor dierenleed, maar het is ook gevaarlijk voor de weggebruikers en kan schade opleveren.

Om het aantal aanrijdingen te verminderen, starten de gemeente Hollands Kroon, Staatsbosbeheer en VVN vandaag de campagne ‘Rij niet te wild’. Hierin worden bestuurders bewust gemaakt dat harder rijden dan 60 km/h het risico op een aanrijding met een ree vergroot en wordt duidelijk gemaakt wat ze moeten doen als er een dier opduikt.

Vandaag werd de officiële start van de campagne gehouden bij het Robbenoordbos. Boswachtster Mikal Folkertsma gaf aan hoe belangrijk deze campagne is: “elk jaar overlijden er zo’n 12 á 15 reeën door aanrijdingen in de buurt van de bossen in de Wieringermeer. Op een populatie van zo’n 125 is dat best veel” aldus Mikal. Wethouder Lilian Peters hield een openingsspeech en gaf aan dat het behoud van de Flora en Fauna in de bossen extra aandacht verdiend. Ook Jan Wouts van VVN, afdeling Wieringerland, onderstreepte dat belang. Hierna ging de groep het bos in om sporen van reeën te spotten. Een gemiddelde wandelaar zou er zo langs lopen maar al snel werden er plekken gevonden waar de dieren sporen hadden gemaakt en achtergelaten. Ter plekke vertelde Arjan Beetsma van het Valwild-team Wieringermeer wat de procedure is als er een melding wordt gemaakt van een gewond of overleden dier rond het bos. Ook Otto de Vries, vrijwilliger van de boswachtersclub en Scouting vertelde wat interessante informatie over de reeën en de herkomst ervan. De eerste reeën zijn nadat de polder voor de 2e keer was drooggelegd uit Duitsland gekomen, wellicht als een soort goedmaker….. Deze exemplaren redden het uiteindelijk ook niet zich blijvend te vestigen. In de jaren ’70 is er een nieuwe lichting uitgezet, afkomstig van de Veluwe. De dieren die er nu rondlopen zijn daar nakomelingen van.

Bewustwording
De meeste mensen rijden hier gelukkig de toegestane snelheid van 60 km/h. Toch rijden sommige automobilisten nog te hard. Als er een ree opduikt, heeft deze met die snelheid geen tijd meer om te ontwijken. Ook kunnen de bestuurders dan onvoldoende remmen. Jaarlijks rijden automobilisten in Hollands Kroon daardoor tussen de 12 en 15 reeën dood. En dat is iets wat niemand wil. In deze campagne worden automobilisten er daarom op gewezen dat ze maximaal 60 km/h moeten rijden.

Wat te doen als er een ree opduikt
Naast een herinnering aan de maximale snelheid worden bestuurders in deze campagne uitgelegd wat ze moeten doen als er een ree opduikt. Remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dat is het veiligste voor de bestuurder en de inzittenden. Is het dier geraakt? Dan is de bestuurder verplicht om 0900-8844 te bellen, zodat het valwildteam ingeschakeld kan worden. Ook als het dier nog leeft en wegspringt. Vaak is het dier namelijk zo gewond dat het later sterft. Faunabeheerders van het valwildteam kunnen dan nazoek doen en het dier, als dat nodig is, uit zijn lijden verlossen.

Om het handelingsperspectief duidelijk weer te geven wordt het als stappen gepresenteerd:

  1. Rij niet harder dan 60
  2. Als er een dier opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dit is het veiligste voor jezelf en de inzittenden.
  3. Als je een dier aan hebt gereden bel je naar: 0900-8844

Alle weggebruikers worden bereikt
Om alle weggebruikers te bereiken, te informeren en bewust te maken over deze campagne worden diverse middelen ingezet. Er worden smileyborden en spandoeken geplaatst langs de Sluitgatweg en Noorderdijkweg. Daarnaast komt erop het wegdek bij de Noorderdijkweg een waarschuwing voor overstekend wild. Tot slot zal de campagne online en op sociale media zichtbaar zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button