NatuurNieuws

‘En ons dit keer vermoeid’ door Peter C. Meijer: Wespendief

Waar is mijn huis?

Regelmatig zien wij in het nieuws dat huizen verdwijnen door natuurrampen. De laatste tijd in Australië of een vulkaanuitbarsting op de Filipijnen of…vul maar in. Als je de beelden ziet op de televisie dan besef je wat een geluk het is dat wij hier in Nederland wonen, nou ja op het aardgasgebied in Groningen na. Wij worden aangesproken op onze liefdadigheid en velen kunnen een bijdrage leveren.

Hoe anders is dit bij de natuur in ons gebied. Als Staatsbosbeheer geld nodig heeft dan komt het idee om windmolens in het Robbenoord te plaatsen. Of dit naar is voor de trekvogels of broedvogels wordt voorzien van krokodillentranen. Zelf heb ik een zienswijze ingestuurd om dit tegen te gaan, maar krachten elders zijn sterker.

En wat de broedvogels betreft: ‘gewoon ontheffing aanvragen’ volgens het ecologische bureau dat onderzoek deed. ‘Ik moest mijn broek ophijsen’. En nu komen er windmolens en bij de plaatsing van een van deze energie
opwekkers ontdekte men dat er een nest van twee wespendieven in de weg zit. Wat te doen? Gewoon dit huis van het broedpaar verwijderen! Tja maar dat mag zomaar niet. Ontheffing aanvragen dan. Wij, Wierhaven en ikzelf, zijn in het geweer gegaan. De provincie verleent de ontheffing, dus naar de provincie. Wethouder Groot is ingeschakeld. Hij kan niet veel doen. Hij wil bij de Omgevingsdienst in Hoorn de zaak aankaarten. Kortom: narigheid. En dat terwijl de Wespendief een broedvogel is van de laatste twee jaar. In Noord-Holland heel zeldzaam. Een mooie aanwinst voor de biodiversiteit dus. ‘Heer zegen de verantwoordelijken en liefst een beetje hard’.

Foto van Fred Visscher uit 2019 in het Robbenoordbos
Laat meer zien
Back to top button