NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Zwavelzwam’ (123)

Een van mijn favoriete detective series is ‘Midsummer Murders’. Mogelijk als voormalig leraar Engels geniet ik van het Engels dat er gesproken wordt. Ook het landschap dat te vinden is in Oxfordshire, waar de plaats Wallingford in de serie Causton wordt genoemd.

Op BBC First herhaalt men de diverse opnames. Een ervan zag ik in april 2022 weer. De titel is Destroying Angel, waarmee wordt verwezen naar een zeer giftige paddenstoel, de Knolamaniet. Een paddenstoelen liefhebber vindt op een boom een prachtige zwam. Het is een eetbare soort en die verzamelt de man om later te bereiden.

Ik ben even vergeten welke zwam het is in deze serie, maar het kan een zwavelzwam zijn. Otto de Vries vond deze zwam in het Dijkgatsbos op een boom. Mogelijk een Eikenboom, want daarop wil deze parasiet zich graag vestigen.

In mijn jeugd las ik onder andere boeken over de Middeleeuwen. Daar maakte men vuur met behulp van een Tonderzwam. In de boeken vind je nu de naam Tondelzwam. Ook dit is een parasiet die vooral op dode takken groeit. Het vruchtlichaam blijkt zeer gemakkelijk te ontvlammen. Men gebruikte het gedroogde materiaal om een pijp mee aan te steken.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button