NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Woning gezocht’ (162)

Het is 26 februari 2023 en gewoontegetrouw drink ik ’s morgens mijn ochtendthee aan de straatkant en ik kijk wat er zoal te zien is in en om mijn ‘lievelingsboom’. Een actieve medebewoner van onze straat gaat golfen, althans dat verraadt zijn golftas. Het is prachtig weer. Na een nacht met een lage temperaturen schijnt de zon volop en dat is te zien aan de activiteiten van de vogels rondom de boom. Koolmezen, pimpelmezen, drie merels, enkele eksters en een groepje huismussen scharrelen in het rond.

De huismussen houden mij bezig. Waar zijn ze mee bezig? Voedsel zoeken? Paarvorming? Op zeker moment gaan ze op de rand van het dak van de overburen zitten en ik zie dat de meeste vogels vrouwtjes zijn. Er is één mannetje. U kunt op de foto in ieder geval het mannetje met een vrouwtje zien. Iets hogerop zit nog een vrouwtje. Vier andere vrouwtjes of jonge vogels zijn al weggevlogen of zijn zij ook op zoek naar woonruimte?

Voor zover ik het kan zien in mijn omgeving willen de huismussen graag broeden onder de dakpannen. De afgelopen jaren zag ik ze vooral aan de achterkant van deze woning. Nu lijkt het erop dat ze ook de zijkanten van het dak willen benutten. Je kunt in deze tijd maar beter een huismus zijn dan een woningzoekende. Dat laatste is veel moeilijker, hoewel in onze omgeving er best wel gebouwd wordt.

Ik keek naar de uitzending ‘Van krot tot Vinex’ en besef dat wij in de jaren zestig heel gelukkig waren met onze woning in Nieuwendam. Onderdeel zo meldt de serie van het naoorlogse huizenplan. Het geluk zet zich voort naar vandaag en naar de huismussen op de dakrand. De foto is van de auteur en op de genoemde dag gemaakt.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button