NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Woning gevonden’ (174)

De drie Spreeuwen op het dak aan de Mossel zochten een woning, zo schreef ik in aflevering 172. Het valt mij sinds 24 mei op dat op de grasveldjes in de buurt er wel regelmatig spreeuwen bezig zijn met voedsel zoeken. Het zijn alleseters en vooral insecten horen tot het menu. Die zijn natuurlijk nodig om de jongen groot te brengen. De vraag is: waar broeden ze? Derhalve ging ik ‘gluren bij de buren’ en daar had ik toch geluk. Zowel aan de Mossel als bij de Penhoorn zag ik vogels invliegen onder de dakrand. Aan de Penhoorn in Middenmeer zie je op de dakpannen de witte vlekken van de uitwerpselen. Helaas kun je ze niet netjes opvoeden en zindelijk krijgen..

Waar het met de Spreeuwen in onze buurt goed gaat, is er een drastische achteruitgang van de Huiszwaluw. De afgelopen jaren vlogen er tientallen Huiszwaluwen boven de Schelpenwijk in
Middenmeer rond. Ze kwamen altijd begin mei en het geluid dat ze maken bevestigde voor mij de lente. Dit jaar zag ik de eerste pas op 13 mei. Nu kan ik mij voorstellen dat de aanhoudende noordenwind voor de vogels die uit het zuiden komen, lastig is. Als ik echter op 24 mei ook kijk hoe het met de bezette nesten zit in onze wijk, moet ik helaas constateren dat er slechts twee nesten bewijsbaar gebruikt worden. Het kan natuurlijk dat er later nog wat bijkomen.

Huiszwaluwtil
Vorig jaar in aflevering 129 schreef ik over de Ideeënmarkt die in Hollands Kroon in juli 2022 organiseerde. Zelf diende ik het idee in om in de Schelpenwijk een huiszwaluwtil te plaatsen. Aan de ene kant zorg je er voor dat er nestruimte is op een plek waar aan de andere kant mensen moeite hebben om ze onder de dakgoot toe te laten.

Er werd enthousiast gereageerd door de raadsleden. Ik hoopte dat we voor het broedseizoen in 2023 de procedure hiervoor wel zouden hebben doorlopen. Helaas over de realisering van het idee niets meer gehoord!!! En dat terwijl er toch een beleid is om de biodiversiteit te stimuleren? Wat nu?

De spreeuwen hebben een nest en dat is op de foto die door de auteur op 24 mei
2023 gemaakt is, te zien.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button