NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘WC-Motmug’

Soms staat een mens bij zichzelf stil als een raadsel. Dat gebeurde mij deze week, 13 september. Al een jaar of mogelijk iets langer zitten er in onze douchecel vliegjes. Donkere vliegjes in de vorm van een hoefijzer. Toen ik de beestjes voor het eerst zag, zocht ik in mijn insectengidsen of ik de soort op naam kon brengen. Ik vond niets.

Dit jaar lanceerde men een app met de naam ‘Obsidentify’. Natuurlijk heb ik de app gedownload en op mijn mobiele telefoon gezet. Wat is nu de aardigheid:
1) neem een foto van een plant of dier;
2) zoek vervolgens op de telefoon de foto en zie: het antwoord om welke plant of dier het gaat, komt direct. Je kunt dit dan accepteren of niet. Soms worden er meerdere mogelijkheden gegeven of soms onbekend.

Tja, dus de vlieg in onze badkamer had ik al een tijd kunnen fotograferen en ze zo op naam kunnen brengen. Dus ik aan de slag. Dat viel niet mee, maar ik vond de naam: WC-Motmug. De Latijnse naam is: Clogmia albipunctata. Dan maar eens googelen, want ik heb van deze soort nog nooit gehoord, hoewel al maanden gezien.

In een artikel in ‘Nederlandse Faunistische Mededelingen nr. 30 uit het jaar 2009 lees ik dat het eigenlijk een tropische soort is die deze eeuw in België en Nederland op diverse plaatsen is gevonden. Vrijwel alle Nederlandse waarnemingen waarvan details bekend zijn, zijn in gebouwen gedaan, met name in keukens, toiletten en badkamers.

De foto is niet zo scherp, maar wel goed herkenbaar. Wie een betere foto weet te maken, mag mij die sturen.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button