NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Vroegeling’ (114)

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’, aldus een van de opvoedkundige waarden die ik van mijn ouders heb mee gekregen. Dat past eigenlijk wel bij dit plantje dat in deze tijd zijn kleine witte bloemetjes laat zien. Op een steeltje staan er een stuk of zes en onder aan het steeltje zit een kransje met groene blaadjes. Het is te zien op heel veel plekken, maar je loopt er zo aan voorbij of je trekt het uit de grond als onkruidje. Het plantje kan tussen 1 en 15cm groot worden.

De naam ‘Vroegeling’ is heel goed gekozen. In de Flora van Heimans, Heukels en Thijsse lees ik dat het plantje soms al in januari bloeit. Vanaf februari is het normaal dat je het bloeiend vindt. Het gemak van tegenwoordig is dat er Apps’ zijn voor de mobile telefoon. Zo kun je bijvoorbeeld de app ‘Obsidentify’ downloaden. Met het fototoestel dat op veel Iphonetelefoons zit, maak je een foto via de app en vervolgens kun je zoeken naar de naam van het insect, het plantje of een ander diertje uit de natuur.

Ik had van de Vroegeling een aantal foto’ gemaakt en ik kreeg zo diverse namen van soorten die het niet waren. Pas toen ik het plantje uit de grond trok en het tussen de vingers van mijn ega fotografeerde kwam de naam Vroegeling in beeld. Daarbij ook de zekerheid dat dit de soort was, hoewel er geen 100% zekerheid werd gegeven. Deens Lepelblad en Zandraket werden onder andere genoemd. Ik wist gelukkig beter.

De genoemde soorten horen tot de kruisbloemen. De mosterdplan en alle koolsoorten horen hier toe. Misschien vindt u het bij u in de buurt of in uw tuin. De foto is genomen van enkele plantjes tussen de stenen voor de deur door de auteur op 15 maart 2022.

Laat meer zien
Back to top button