NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Volgeling’ (173)

Eind jaren ‘50 en begin jaren ’60 werden de teenagers interessant voor de uitgevers van platen. Op de radio luisterden wij naar ‘Tijd voor Teenagers’ gepresenteerd door Co de Kloet (†). Ik wilde laten zien wie invloed had op mij met zijn muziek. Dat was Elvis Presley, zaliger. Net als meerdere leeftijdsgenoten zorgde ik voor een ‘vetkuif’ en een leren jasje. Dat was voor jongens stoer en maakte indruk op de meisjes.

Toen een meisje op 17 mei 1962 bij het schriftelijk examen mijn aandacht trok en er een relatie van inmiddels 61 jaar uit ontstond, raakte het volgen van Elvis als influencer snel over. Het meisje dat ik veroverde had het niet zo op de stoere uitstraling van destijds. Hieraan moest ik deze week denken en dat niet alleen vanwege de datum die wij met een dinertje. Voor de deur van de garage vond ik op 13 mei een bruine rups. Nu kan ik wel aangeven dat ik de rups van een voor mij onbekende vlinder niet herkende, maar dan zou het betekenen dat de kennis van rupsen bij mij heel groot is. Dat is niet zo.

Dus een foto gemaakt en via de website ‘waarneming.nl’ determineren. Ik kreeg de melding ‘Volgeling’ en daarna zocht ik in de vlinderboeken die ik had en op Google hoe de vlinder er uitziet. Ik heb deze nachtvlinder nog nooit gezien. De website van de vlinderstichting.nl meldt dat het een algemeen voorkomende vlindersoort is. Wat mij interesseerde was de naamgeving: ‘Volgeling’. Wat volgt deze vlinder? Zijn er influencers voor vlinders? Dat zou een mega ontdekking zijn. Karst Veling van de Vlinderstichting wist niet wie deze naam gegeven had en waarom. Hij wees er wel op dat de vlinder in het Frans la Suivante  of la Hulotte heet. Pierre Déom (†) koos de naam La Hulotte na raadpleging van een lijst met vogels. Hij vond de roep van de Bosuilroep iets om na te volgen (Suivre = volgen). Hij hoorde in de roep iets menselijks en omdat het een Nachtvlinder betrof gaf hij deze naam. De Latijnse naam is Noctua comes. Hierin herkent u het Latijns voor ‘nacht’, noctua. De Bosuil, zowel als de Nachtvlinder zijn dieren van de nacht. Zo geldt ook hier weer dat ‘alles dat leeft en groeit, ons altijd weer boeit’ (Fop I. Brouwer†).

De foto is van de auteur en op 13 mei 2023 in Middenmeer aan de Mossel gemaakt.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button