NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Nationale Tuinvogeltelling’ (156)

Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag is er weer de Nationale Tuinvogeltelling. Het is de bedoeling dat u of uw kinderen een half uurtje gaan zitten en in de tuin kijken naar welke vogelsoorten ze zien. Het gaat er om alleen die vogels te tellen die ook daadwerkelijk gebruik maken van de tuin.

Op 21 januari deed ik van 9:00 tot 9:30 vast een voor telling. Ik zag twee Koolmezen, twee Merels, een Pimpelmees en een Turkse Tortel. Eer vlogen een gans over en twee meeuwen. Die mag je niet tellen. Als je begint met twee Koolmezen en later zie je er vijf, dan is het de bedoeling dat je vijf Koolmezen noteert. Dit natuurlijk omdat je niet zeker weet of de eerste twee wel of niet bij de vijf Koolmezen zitten.

Probeer dit weekend wat voer op te hangen. De kans dat er dan vogels van komen eten is met het vooruitzicht van vorst in de avond en ochtend best aanwezig. Je mag ook drie dagen achter elkaar een half uurtje tellen. Ook op verschillende tijdstippen, bijvoorbeeld ’s morgens en ’s middags. Het is best een leuke bezigheid. Schoolgaande kinderen zou ik zeker aanraden te stimuleren. De zoon  dochter kan dan in de klas vertellen over de ervaringen.

Wil je weten welke vogel je hebt gezien en niet direct weet welke soort het is dan kun je gebruik maken van de website: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling. Het leuke is dat je een paar dagen na de telling kunt zien op de website wie er in jouw woonplaats ook telde en wat daar gezien werd. Succes.

De foto van de Roodborst is gemaakt door Otto de Vries uit Wieringerwerf.

Foto: Otto de Vries

 

Laat meer zien
Back to top button