NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Mijn lievelingsboom’ (150)

In deze rubriek heb ik meerdere keren gebruik gemaakt van zaken die mij boeien en die ik in de boom tegenover ons huis aan de Mossel zag. Op 9 december 2022 stond ik op en ik zag deze boom met de rijp op de takken en vruchten. Deze winterplaatjes brengen ons altijd in vervoering, zeker in de tijd voor Kerst. Het is bij mij niet anders.

De afgelopen week zag ik diverse soorten vogels gebruik maken van deze boom. Enkele dagen gelden nog bezocht een Roodborstje de boom. Twee mannetjes merels gaan af en toe op de takken zitten om even later elk een kant op te vliegen. Ze willen geen ruzie. Voor de Koolmezen en Pimpelmezen is het een plek om te rusten. Drie Vinken gingen in de boom zitten en vlogen daarna naar de straat om daar zaadjes te zoeken. Een Turkse Tortel rust er even uit.

En dan de huismussen in onze buurt. Zij hebben hier hun territorium en in de periode juli-augustus wordt er onder de pannen gebroed en als de jongen uitvliegen is het toch mooi een boom in de buurt te hebben om even van de omgeving te genieten. De bessen van deze boom hebben ook aantrekkingskracht als voedsel voor bijvoorbeeld de Spreeuw en misschien de Ekster? Of gebruikt deze de boom als uitkijkpost om te zien of er ergens voedsel ligt. Af en toe is de boom uitkijkpunt voor een Kauwtje. En dan  nog de Ringmus. Dat is een soort waarover ik in een volgend stukje wil schrijven.

Als laatste gebruikers van de boom noem ik de katten uit de buurt. Onlangs klom er een jong katje de boom in en ik zag dat het beestje het moeilijk vond weer naar beneden te komen. Het lukte gelukkig. Ik geniet van al de activiteiten in mijn lievelingsboom. Ik heb de tijd het te volgen en ik word er gelukkig van.

Foto: Peter C. Meijer

De foto van de Sierkers is gemaakt op 9 december 2022 door de auteur

Laat meer zien
Back to top button