NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Straatjongens en -meisjes’ (186)

In een vorige column las u hoe ik kan genieten van de jongens en meisjes op een trampoline in onze straat. Dat is het voordeel als je ouder wordt en je wat meer gericht bent op de directe omgeving. Zo komen ook veel van de columns tot stand door om mij heen te kijken.

Eigenlijk heb ik bijna vanaf het begin van mijn onderwijsloopbaan de ‘omgeving’ als onderwerp van aandacht genomen. In Amsterdam wees ik de leerlingen erop dat er in hun omgeving veel te ontdekken was. Bijvoorbeeld Spreeuwen die vanuit allerlei plaatsen in en om de stad naar het Centraal Station vlogen. Dat was begin jaren zeventig een aandachtspunt in de media.

In Middenmeer zochten wij planten langs de Zuiderzeeweg en de leerlingen konden daarmee een herbarium maken. Of iemand dat nog heeft? Ook de indeling in plantenfamilies leerden ze zo door goed te kijken.  ‘Verkenningen in de Schoolomgeving’  was een project voor het basisonderwijs waarin het onderwijs gestimuleerd werd de leerlingen om zich heen te laten kijken.

Die houding vind ik geweldig. Zo genoot ik lange tijd van de Huismussen in onze voortuin. Ze broeden onder de dakpannen of in nestkasten in de straat. Dat was niet zo toen wij in 2003 hier kwamen wonen. Het duurde een aantal jaren voordat wij de eerste Huismussen konden zien met broedgedrag. Begin augustus telde ik 24 huismussen die in en om onze voortuin insecten en zaden zochten. Ik ben er blij mee en geniet ervan.

De foto is van de auteur gemaakt op 12 augustus 2023 van de voortuin.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button