NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Spontane tuinplanten’ (170)

Tussen de tegels in onze tuin en ook in de stukjes aarde komen allerlei planten op. De viooltjes die ik elk jaar koop en vervolgens in de bloembakken plant, zorgen ervoor dat wij maanden genieten van de kleurige bloemen. Op enkele plekken staan plantjes met mooie blauwe bloemetjes. Ik noem ze Ereprijs en dat heb ik de afgelopen jaren altijd gedaan. Zoals ik vorige week, schreef, werk ik met een website en een app die een foto vergelijken met honderden andere foto’s van een dier of plant en dan aangeven welke soort het is. Daarbij wordt ook een percentage zekerheid aangegeven, zodat je weet of het de soort is of niet. Ook zijn er deskundigen die de gegevens beoordelen en eventueel de soortnaam aanpassen.

Zo ging ik mijn idee van Ereprijs controleren en wat kwam er uit: Handjesereprijs. Vervolgens ga ik op de computer deze soort Googelen en wat lees ik: ‘Deze soort staat in Nederland op de Rode Lijst.’ Dan raak ik toch wat van slag, want dan kan het wel eens niet goed zijn. Ik herhaal een aantal dagen later de handelingen, nadat ik een plantje heb geplukt en zie nu kom ik uit op Bosvergeet-me-nietje. Mij lijkt dit meer waarschijnlijk. Dit plantje heb ik meer in de tuin gevonden en door het te vergelijken met de diverse flora’s die ik heb, lijkt mij dit een betere determinatie.

Op zich is het niet zo gek dat de naam van dit plantje onjuist is benoemd. In het boek ‘De Folklore van Wilde Planten’ lees ik dat de naam van dit plantje heel veel oorsprongen kent. De Schepper zou vergeten zijn dit bloemetje een naam te geven. Hij vroeg het aan allerlei planten en dieren en uiteindelijk aan God. Die zei: ‘vergeet-mij-niet’. Er zijn meer verhalen. De administrateur meldde mij dat tuinplanten die spontaan opkomen, niet in aanmerking komen voor de waarnemingenlijst. Toch geniet ik van dit plantje. De foto is gemaakt op 22 april 2023 in de tuin van zijn huis in Middenmeer.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button