NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘De Sperwer’

Otto de Vries uit Wieringerwerf is een van de constante vogelaars in het gebied dat onderzocht wordt door de Natuurvereniging Wierhaven. In juli en augustus zijn de ondergelopen akkers zeer de moeite waard om te kijken wat er allemaal aan vogels te zien is. Natuurlijk veel steltlopers en eenden en ganzen.

Aan de Oosterkwelweg is in deze tijd een dergelijk gebied. Otto vertelde mij dat hij het pad opliep en opeens iets verderop een jonge sperwer zag die een kwikstaart geslagen had en zich daar tegoed aan deed. Eten en gegeten worden is het in de natuur. Niet altijd even leuk om te constateren, maar het is een gegeven. Waarschijnlijk betreft het hier een witte kwikstaart als we naar de veertjes kijken.

Een sperwer is in ons gebied een normaal voorkomende roofvogel. Af en toe hoor ik van sperwers in de tuinen die dan een zangvogel pakt. De havik hoort ook tot de groep waar sperwers bij ingedeeld worden., Verder kennen hier de blauwe en de bruine kiekendief. De grauwe kiekendief en zelfs de steppekiekendief worden hier op de trek gezien. Deze groep heeft zelfs een eigen werkgroep die door Ben Koks in Groningen is opgezet. Ben was ooit lid van Wierhaven en woonde toen in Nieuwe Niedorp.

Verder kun je hier de torenvalk en de boomvalk tegenkomen. Ook het smelleken is vanaf september tot maart hier af en toe te zien. De visarend en de zeearend zijn af en toe gezien. Ook de slangenarend die dit jaar gezien is en zelfs de vale gieren die Laurens van der Vaart onlangs boven Middenmeer meldde. Juist het kunnen zien van deze soorten zorgt voor de spanning in het veld en altijd weer boeit dit ons. De foto is gemaakt door Otto en wel aan de Oosterkwelweg op het land van Smit.

Sperwer aan de Oosterkwelweg – Foto: Otto de Vries
Tags
Laat meer zien
Back to top button
Close
Close