NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Sierkers in de winter’ (104)

Het grijze weer past bij de tijd van het jaar. Niet voor niets hebben de buren lampjes opgehangen. De grijsheid van het bestaan willen wij bestrijden. De natuur doet dit op haar eigen manier. Over enkele maanden bloeit de sierkers tegenover ons huis weer en genieten wij van haar bloesem. Ook nu eind december valt er te genieten van deze boom. Dat is dan indirect.

Los van haar takken die onze fantasie kunnen prikkelen, genieten wij van de bezoekers van de boom. Regelmatig zitten er drie merels op de takken. De merel is dit jaar de vogel van het jaar geweest. Dat komt doordat de merel de afgelopen jaren minder voorkwam in onze omgeving dan een aantal jaren geleden. In aflevering 29 van deze rubriek schreef ik al over de oorzaak van de achteruitgang die wordt toegeschreven aan het Usutu-virus. Dit virus wordt overgebracht door muggen en wel in Afrika. Het is mogelijk dat trekvogels het virus meenemen. In Oostenrijk heeft men in 2001 het virus voor het eerst aangetroffen.

Het is dus opletten hoe het in onze omgeving zit. Bij ons zie ik regelmatig drie merels in de sierkers. In de tuin achter vliegen er ook twee rond en een eindje verderop nog een vrouwtje of jonge vogel. Die hebben een bruin verenpak. Het lijkt in de Schelpenwijk wel mee te vallen. De speciale aandacht van dit jaar zal wel uitwijzen hoe het in 2021 in Nederland gesteld was.

Van de vogels in de boom geniet ik dagelijks. Er komen pimpelmezen en koolmezen, huismussen en ook Turkse Tortels willen er af en toe rusten. In deze tijd van het jaar mag de Roodborst niet ontbreken. Dit vogeltje scharrelt in zijn eentje rond. Uw columnist wenst u een goed 2022 en veel genot van alles wat groeit en bloeit.

De sticker op de foto is door SOVON (Stichting Ornithologisch Veldonderzoek) gemaakt en de foto is door de auteur geschoten.

Laat meer zien
Back to top button