NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Rosse Franjepoot’

Als ik de gordijnen openschuif op 1 november 2020 zie ik de blauwe lucht. Goed weer dus. Voorheen was ik dan op weg gegaan om te gaan vogelen in het werkgebied van Wierhaven. De Wieringermeer, Medemblik en  Wieringen horen hiertoe. Helaas heb ik enige beperkingen bij het fietsen.

Zoals eerder vermeld hebben de vogelaars een app en zo lukt het mij heel vaak te genieten van wat er gezien wordt. Even na 9:00 uur wordt er bij de Quarantaine een Rosse Franjepoot gemeld. Henk Schobben aan wie ik vroeger nog biologieles heb gegeven, is de waarnemer. Samen met Guus Bergmans, die toen ook in klas van de
Ariëns mavo in Middenmeer zat, waren zij enthousiaste vogelaars. Beiden hielden dit vol en zo blijkt het deze ochtend weer.

De Quarantaine is de plek ten noordwesten van Hippolytushoef waar een weg langs een camping loopt. Bij hoog water is het een prachtige plek om steltlopers te zien. Er zijn twee soorten franjepoten: de Grauwe en de Rosse Franjepoot. In de periode augustus-september zien wij vrijwel elk jaar de Grauwe Franjepoot. Het is een steltloper die opvalt doordat hij of zij op het water rondjes draait. Terwijl de vogel dit doet pikt hij/zij mugjes van het wateroppervlak. Dat wij ze in de late zomer hier zien, danken wij aan de agrariërs die hun akkers onder water zetten om de aaltjes in de grond te bestrijden.

De Rosse Franjepoot heeft wel hetzelfde gedrag als de Grauwe, maar deze soort is meer gebonden aan de kust. Waarschijnlijk zijn het vooral jonge vogels die wij in oktober/november zien. Beide soorten zijn vogels van het arctische gebied. Ik heb er in IJsland wel naar gezocht, maar helaas niet gevonden. Jammer want de mannetjes van deze vogelsoort zijn prachtig. De foto is gemaakt door Henk Schobben vanaf de Quarantaine op 1 november 2020.

Foto: Henk Schobben

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button