NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Roofvogeltrek’

Er zijn plekken waar je op een bepaald moment moet zijn om een deel van het vogelleven te kunnen waarnemen. Falsterbø op het zuidelijkste puntje van Zweden is dé plek om de vogeltrek waar te nemen. Het betreft de vogels die vanuit het hoge noorden naar het zuiden trekken. Vooral de roofvogels die in grote aantallen overvliegen is een adembenemende gebeurtenis.

Vogelaars zorgen ervoor dat zij het nieuws dat er ergens een vogel zit of een gebeurtenis plaatsvindt snel doorgeven. Daartoe is er tegenwoordig een app-groep voor op de mobiele telefoon. Gisteren (16 oktober 2020) kwam er een bericht van vogelwerkgroep Alkmaar dat er over Bergen 140 buizerds naar het noorden vlogen. Tja en dan zijn de vogelaars in de Noordkop natuurlijk alert.

Een dag later meldt Bob Woets dat er boven Stroe een groep buizerds vliegt. Later wordt gemeld dat er twintig over de Zuiderhaven richting Den Helder vliegen. ‘Bizar dit’, appt de melder. Dan worden er 40 gemeld. Fred Visscher appt dat er vanuit alle kanten buizerds over de Noorderbuurt vliegen. Het zijn er inmiddels wel 100. Uit het Robbenoordbos had zijn echtgenote er ’s morgens ook al veel zien vertrekken. ‘Ze steken ver naar Texel’ meldt Fred. Geweldig appt Otto de Vries. Hij is bezig met de wadvogeltelling, maar heeft die aantallen bij Den Oever niet gezien. Er gaar er 180 over naar Texel en boven Oosterland worden er nog eens 30 gezien.

Vanuit Texel meldt men dat er bij de begraafplaats van de Georgiërs zo’n 150-200 soorten te zien zijn. Die vliegen naar het noorden. Er klopt iets niet. Waardoor vliegen ze naar het noorden. Ze moeten naar het zuiden, maar wie voert ze aan?? U snapt een boeiende ochtend voor de betrokken vogelaars en ook voor mij, want via de app wordt ook ik enthousiast en heb ik een mooi verhaal voor deze rubriek.

De foto van de buizerd is in oktober genomen door Otto de Vries bij de Oom Keesweg, Wieringerwerf.

Foto: Otto de Vries

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button