NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Roerdomp’ (183)

Het is al weer twee jaar geleden dat ik besloot de vele vogeltochten te minderen vanwege de bijdrage aan het klimaat. Natuurlijk mis ik hierdoor veel geweldige momenten in de natuur. Daarvoor in de plaats zijn de waarnemingen in onze tuin gekomen, waarover ik de afgelopen vier jaar deze column schrijf. Deze begon met de vraag in 2019 of ik wat wilde schrijven bij foto’s die Leen Kuiper uit Wieringerwerf maakte.

Als u deze columns af en toe volgt, weet u dat ik nog altijd graag foto’s van mensen uit de Wieringermeer gebruik. Johan van de Vegt, Otto de Vries en Leen Kuiper sturen af ten toe wat in of ik vraag ze of ze een foto bij een onderwerp hebben.

Onlangs stuurde Leen mij een fraaie foto van een vliegende Roerdomp. Mijn gedachten gingen uit naar al die keren in de afgelopen 60 jaar dat ik dit interessante lid van de Reigerfamilie heb gezien. Bijvoorbeeld langs het water als ik vanaf de Afsluitdijk via Piaam, Gaast en Ferwoude naar Workum reed. Menig keer zag ik daar tussen het riet een Roerdomp in de zogenaamde paalhouding staan. Eens in de winter gleden we met de auto het ijs op. Gelukkig was het ijs sterk en een  boer uit de buurt hielp de auto op de kant te trekken.

Het Wieringerrandkanaal is een plek in onze omgeving waar de Roerdomp zich laat zien en horen. Soms vliegend, soms als een paal tussen het riet. Het hoempend geluid is onmiskenbaar. Leen fotografeerde deze Roerdomp op 26 juni 2023 bij de Vismigratie aan de Wieringerrandweg.

Foto: Leen Kuiper
Laat meer zien
Back to top button