NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Ringen van vogels’ (133)

In het werkgebied van Wierhaven zijn drie ringplekken voor vogels. Twee op Wieringen en een bij gemaal Leemans. Bert W. is de enthousiaste ringer voor twee van deze plekken. Voor dag en dauw staat hij op om vanuit Medemblik naar de ringplek te gaan. Daar controleert hij het materiaal, waaronder de vangnetten, de ringen en het logboek. Alle netten dienen elke keer na gebruik opgeborgen te worden. De plekken waar hij ringt zijn plekken waar iedereen kan komen. Regelmatig kijkt hij of er in de netten al een vogel gevangen is. Daarna krijgt het dier een ring en noteert hij de gegevens van de ring.

Nu kun je niet zomaar vogels gaan ringen. Daartoe dient er een opleiding gevolgd te worden en moet je als gekwalificeerd te boek staan. Bert heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer de plek in het Robbenoord uitgekozen. Het hoeft niet te verbazen dat deze voormalige biologieleraar aan de Ariëns Mavo in Middenmeer en de Mavo in Medemblik zijn enthousiasme voor ringen lang geleden heeft opgepakt. Zijn ringonderzoek loopt vanaf Kerst 1997, dus inmiddels voor het 25ste jaar. Een afspraak voor een excursie, ook bijvoorbeeld voor een gezin met kinderen is mogelijk. Spontaan even komen kijken bij gemaal Leemans mag altijd.

In het blad ‘De Meerkoet’ van de Natuurvereniging Wierhaven plaatst hij regelmatig artikelen over de resultaten van het project. Afgelopen week meldde hij enthousiast een IJsvogel en een jonge Cetti’s Zanger. In  aflevering 118 meldde ik u dat deze soort steeds verder naar het Noorden optrekt. Voorheen was het een vogel van het Middellandse Zeegebied. Zoals meer soorten uit dit gebied komen er steeds vaker meldingen van vogels, plantensoorten en insecten uit het Zuiden van Europa.

De vangsten zijn te volgen via www.trektellen.nl > ringvangsten > Gemaal Leemans (Den Oever). De foto is van Bert W. gemaakt op vrijdag 29 juli 2022 op de ringplek in het Robbenoordbos.

Foto: Bert W.

 

 

Laat meer zien
Back to top button