NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Ransuilen’

De laatste dagen in februari 2021 is het prachtig weer en het is dus niet zo vreemd dat er buren zijn die op hun rondje in Middenmeer ransuilen zien en deze als foto sturen aan mij. Zij willen natuurlijk weten welke uilensoort dit is. In Hollands Kroon kunnen wij vier uilensoorten zien: kerkuil, ransuil, steenuil en velduil. De eerste drie zijn late avond en nachtuilen. De laatste is een dag jager.

Misschien kijkt u wel eens naar de serie Midsummer Murders. Zodra het donker is, kun je het geluid en/of de roep van de steenuil horen. ‘Kwiek- Kwiek’. Het geluid van de Ransuil hoor je vooral als er jongen zijn. De jongen
zelf laten dan een scherp ‘kie-jèe’. De volwassen vogels hoor je soms. Zij laten een soort ‘hoe-hoe.

Ziet u een uil in een boom en heeft deze ‘oortjes’ dan is het een ransuil. Ze eten knaagdieren en in hun braakballen vind je de botjes en schedels terug. Het is een van de leuke lessen die uilenman Luc Smit veel heeft
gedaan op basisscholen. Het is een van de zaken die ik zo graag in een Natuurcentrum zou laten uitvoeren. Dit naast zoveel zaken om van te leren in de natuur. Ik denk aan samen met ouders nachtvlinders bekijken, leren vlinders te determineren, vogels leren onderscheiden enz.

Ook voor volwassenen zou zo’n Centrum van belang kunnen zijn. Ze kunnen er horen hoe het met de energietransitie gaat of hoe ze de omgeving kunnen beleven. Ik zou er nog veel meer over kunnen schrijven.

Foto: Fred Kuin

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button