NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Pistooltje’ (182)

Zo wordt hem Gamma uiltje ook genoemd, naar de tekening op de twee vleugels. Die lijken op de Griekse letter Gamma. Ook roept de tekening de gedachte aan een pistool op.

Zegt de naam u niets dan is het zaak goed op te letten, want ze komen de laatste week heel veel voor. Op 7 juli viel mij dat voor het eerst op. Ik liep bij de Mossel in Middenmeer richting Penhoorn. Voordat ik de hoek omging, zag ik heel veel uiltjes rond de Lavendel die in de border staat van een van de huizen.

Elke zomer zie ik wel Gamma uiltjes, maar dat er tientallen rondvliegen, vraagt om onderzoek. Het antwoord kwam op 18 juli via de Nieuwsbrief van de Vlinderstichting. Daarin staat een overzicht van de vlindertelling van het afgelopen weekend.

Een citaat uit de Nieuwsbrief:
‘Op vrijdag 14 juli werden we erdoor verrast dat momenteel de Gamma uil (een dagactieve nachtvlinder) in grote aantallen in tuinen voorkomt. Een soort die niet op onze Tuinvlinderlijst staat. We hebben gekozen voor de meest algemene en herkenbare soorten dagvlinders, soorten die veel in tuinen voorkomen. De Gamma uil werd regelmatig ook voor de bekende kolibrievlinder aangezien. Deze opvallende verschijning is al wel enkele jaren in de Tuinvlindertelling opgenomen als soort. Het is ook een dagactieve nachtvlinder, en is dus een uitzondering op de Tuinvlinderlijst.

De Gamma uil is een trekvlinder. De exemplaren die wij momenteel zien, zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Zo half juni vliegen de Gamma uilen noordwaarts. De aantallen Gamma uilen verschillen van jaar tot jaar. Waarom ze nu  veel worden gezien, kan verschillende redenen hebben. Mogelijk komt het door hoge temperaturen in Zuid-Europa. De Gamma uil kom je veel tegen omdat deze ook overdag actief is. Hierdoor werd deze soort ook veel tijdens de tuinvlindertelling gezien. Je ziet ze op veel bloeiende tuinplanten, vooral Vlinderstruik en Lavendel zijn in trek. Omdat de Gamma uil eigenlijk niet kan overwinteren in Nederland, leggen ze nu de eitjes, en de vlinders die daaruit voortkomen vliegen in het najaar weer terug. Losse waarnemingen van de Gamma uil kunnen alsnog ingevoerd worden via Telmee of Waarneming.nl.’

Deze dagactieve dagvlinder trekt in het voorjaar vanuit het Middellandse Zeegebied naar Midden- en Noord-Europa. De foto is gemaakt door Otto de Vries uit Wieringerwerf in zijn tuin in de Van Steenstraat.

Foto: Otto de Vries

Het hele jaar tellen
Volgend jaar is er weer een Tuinvlindertelling. Wie daar niet op wil wachten, kan het hele jaar door vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten tellen in de tuin. Meer informatie op Tuintelling.nl.

 

Laat meer zien
Back to top button