NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Paddestoelen’

In vroeger tijden vond men het vreemd dat er plotseling iets boven de grond te zien was, terwijl dat er voorheen nog niet was. Voor de mensen van nu hebben deze verschijnselen geen geheimen meer, althans voor zover wij weten dat paddenstoelen snel kunnen groeien.

Namen zoals heksenboleet, duivelsei, duivelsbroed en elfenbankje wijzen op de merkwaardig geachte afkomst. Een mycoloog – paddenstoelendeskundige- heeft als hulpmiddel altijd een spiegeltje bij zich. Niet om de elfen uit te vergroten, maar om te kijken of de paddenstoel bestaat uit plaatjes of gaatjes.

‘Judasoor’- Foto: Otto de Vries

Mogelijk heeft u wel eens van een tonderzwam gehoord. Die gebruikte men vroeger om het tot poeder te verwerken. Dit poeder was brandbaar en dan kon er vuur gemaakt worden. Paddenstoelen worden ook in de gezondheidszorg gebruikt. De foto die Otto de Vries maakte op Vlieland laat een Judasoor zien. Deze zijn gebruikt om keelontstekingen te helpen genezen. De paddenstoel dient dan geweekt te worden in wijn of rozenwater. In Hongarije schijnt dit nog steeds als middel tegen ontstekingen te worden benut.

Judasoren worden op de vlier gevonden. De apostel Judas zou zich nadat hij Christus had verraden, aan een vlierboom hennen opgehangen. Ook wordt wel gezegd dat het de oren van Judas zijn die voor eeuwig gedoemd zijn te horen hoe de wind hem beschuldigt van het verraden van Jezus.

19 december 2020

Ik wens u fijne feestdagen in deze coronatijd en zijn lockdown. Geniet van alles wat leeft en bloei en ons altijd weer boeit.

Laat meer zien
Back to top button