NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Paaseiland 2’ (139)

De vorige keer liet ik de foto bij het stukje plaatsen waarop u naar de voorkant van het beeld kijkt. Zo keek ik er in eerste instantie ook tegen aan. Wat stelt het voor? Wat zie je aan het beeld? Allereerst lijkt het beeld twee handen te hebben, maar aan die handen zitten drie vingers. Het zoogdier dat ik ken met drie vingers is de
‘Drievingerige Luiaard (Bradypus tridactylus)’. Linnaeus heeft de Latijnse naam gegeven, hetgeen betekent dat de soort in de 18 e eeuw al bekend was. De soort komt voor in de regenwouden van Zuid-Amerika.

Helaas ik zie geen verdere vergelijking. Als het een mens moet voorstellen, lijkt het iemand die het moeilijk heeft. De nek waarop een hoofd kan staan, is gebogen en straalt geen optimisme uit. Mogelijk dat het daardoor een grijs beeld is. Wat doet die slurf die naar beneden hangt? Het doet mij denken aan de tijd dat de pestdoktoren in de Middeleeuwen rondliepen met een soort snavel over hun mond en neus. Dit om besmetting tegen te gaan. Dat klopt natuurlijk niet, maar ja fantasie!

Dan maar eens vanaf de zijkant kijken. Die lange slurf kan ik niet plaatsen. Kan het een nek zijn, zoals we die kennen van een Flamingo? Ook dat lijkt mij niet het geval. Ik heb niet meer suggesties over deze vormgeving. Is het kunst? Dat lijkt mij wel. Kunst is datgene dat bij een mens de fantasie stimuleert, waardoor er diverse mogelijkheden zijn. Heeft u suggesties? Mail ze mij. Met dank.

De foto is van de auteur, gemaakt op 3 september 2022.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button