NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Op weg naar 2024’ (204)

Enkele jaren geleden was het heel gewoon om bijvoorbeeld aan het gedrag van ganzen af te leiden of er weersverandering op komst was. Vlogen ze naar het zuiden dan kon dat betekenen dat de vorstgrens opschoof naar het zuiden. De Kleine Rietganzen vlogen dan vaak naar Vlaanderen om te overwinteren. Of we dit tegenwoordig nog kunnen afleiden uit de richting van een vlucht, vraag ik mij af.

Het aantal ganzen is sterk toegenomen. Daar zijn wel redenen voor, zoals mogelijk de klimaatsverandering of de uitbreiding van percelen met Engels Raaigras die graag bezocht wordend door de soorten ganzen. Dit gras is erg eiwitrijk.

Heel mooi vind ik de vlucht ganzen die in V-vorm overvliegen. Dan denk ik aan de Tour de France als de wielrenners bij wind tegen in een lange rij achter elkaar gaan rijden om op die manier te profiteren van uit de wind rijden. De verslaggever noemt dit: op de kant zetten.

Volgens het wielerwoordenboek is dit: ‘wanneer het peloton niet de volledige breedte van de weg inneemt, maar keihard op het randje van de weg gaat rijden om zo veel mogelijk renners in de wind te zetten. ‘ Ze zullen dit van dit ganzen hebben afgekeken.

De foto is van de auteur van dit stukje en gemaakt in Wieringerwerf op 15 december 2023.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button