NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Oorkruiper’ (136)

Die naam “oorkruipers” voor de insectengroep van de orde Dermaptera is misleidend. De mythe dat deze insecten in de gehoorgang kruipen en daardoor het trommelvlies beschadigen, is totaal ongegrond, maar wijdverspreid. Oorkruipers zijn onschadelijke insecten die het grootste deel van de dag onder een steen of planten doorbrengen.

Aanleiding tot dit stukje is het wegsnellen van een oorkruiper aan de buitenkant van ons huis. Ze leven in het donker. Als ik schrijf dat ze onder een steen leven dan vergelijk ik het met mensen die niet weten wat er in de wereld aan de hand is. Soms is het prettig even maar niet te weten wat er loos is.

Een oorkruiper is daar so-wie-so niet mee bezig. Wij noemen deze insecten ook ‘oorworm’. De bovengenoemde naam ‘Dermaptera’ wijst erop dat de naam te maken heeft met onze huid. Denk aan dermatoloog (huidarts), Dermatol (smeersel voor op de huis). Ze zijn verwant aan sprinkhanen en krekels. Kenmerkend is de tang op hun achterlijf. Dat we ze niet zo vaak zien, komt door hun verborgen levenswijze.

Oorwormen zijn voornamelijk aaseters die leven van rottende vruchten, dode planten en dode insecten, maar ze vangen soms ook levende insecten en eten soms levende planten. Het zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen, stukjes schors, enzovoort. In de winter houden ze meestal een winterslaap. In het vroege voorjaar begint het vrouwtje eieren leggen en verdrijft het mannetje vervolgens uit het nest. De liefkozende naam ‘kleine oorwurm’ voor kleine kinderen gebruiken wij ook wel liefkozend.

De foto is van de auteur gemaakt voor zijn huis op 11 augustus 2022

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button